Евродепутатите обсъждаха тази вечер в пленарна зала в Европейския парламент

...
Евродепутатите обсъждаха тази вечер в пленарна зала в Европейския парламент
Коментари Харесай

Евродепутатите обсъдиха резолюцията за върховенството на закона у нас

Евродепутатите обсъждаха довечера в пленарна зала в Европейския парламент резолюцията за върховенството на закона в България и продължаващите митинги, съобщи Българското национално радио.

Като съобщи, че Еврокомисията изцяло поддържа правото на мирни митинги, еврокомисарят за прозрачността и полезностите Вера Йоурова акцентира:

„ Комисията изцяло поддържа правото на мирни митинги – те са фундаментално право. Конституционните промени би трябвало да са обект на необятен спор. Трябва време да се реализира консенсус и да се съблюдава правилото на инспекция и баланс сред институциите.

Комисията счита, че Механизмът за съдействие и инспекция е потвърдил, че е добър инструмент в процеса на промени и е довел до законови и институционални ограничения, с цел да бъдат реализирани рекомендациите в него ".

Пред депутатите приказва и еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс, който съобщи, че България би трябвало да извърши последните рекомендации на Венецианската комисия, по-точно за отчетността на основния прокурор.

Председателят на групата на Европейската национална партия Манфред Вебер сподели, че България е страна в преход и има дълъг път, който да извърви до Европа:

„ Разбирам, че има младежи по улиците, които желаят бързо да станат нещата, само че те следват своя ход. Българите имат какво да правят, само че би трябвало да се гордеят от постигнатото. Има държавно управление на ЕНП, само че пък президентът е ляв - т.е. има баланс на управляващите.

Има независимост на медиите и господин Борисов закриля това. Трябва да почитаме резултата от изборите. Борисов управлява проевропейско държавно управление, както и страната към еврозоната. България е на прав път, измененията би трябвало да стават не посредством митинги, а посредством избори “.

За първи път ще бъде гласувана резолюция за България, което се чака да стане в четвъртък. Позициите остават поляризирани сред бранителите на резолюцията, каквато беше призната в сегашния ѝ тип от Комисията по цивилен свободи предходната седмица - това са левите сили в Европейския парламент и техните съперници отдясно. Евродепутатът Сергей Станишев съобщи, че в този момент е моментът от ЕНП да покажат праволинейност, като поддържат документа и също по този начин упрекна сътрудниците си от ГЕРБ в неконструктивен метод.

„ Това, че нашите съперници от десницата желаят да заличат маса текстове просто не се одобри от самата комисия LIBE (Комисията по цивилен свободи), тъй като резолюцията е политическа – да, тъй като Европейският парламент е политическа институция. Това е единствената демократично определена европейска институция и той дава и политически оценки. Няма по какъв начин да се мине без това. Но той не е нито антиправителствен, нито антибългарски, фактически много справедлив по своята същина ".

Събитията, които се чакат през днешния ден, бяха предшествани от съвещание на мониторинговата група към Комисията по цивилен свободи в края на август, диспути в същата комисия, отдадени на резултатите от използването на механизма за съдействие и инспекция в България при започване на септември и съвещание на 1-ви октомври, когато резолюцията получи болшинство.

В документа се споделя, че в България има доста утежняване на правилата на правовата страна, демокрацията и главните права и се прибавя, че липсва рамка за търсене на отговорност от Висшия правосъден съвет и основния прокурор. Изразява се също по този начин угриженост от сериозното утежняване на свободата на медиите и работните условия на публицистите през последните 10 години, както и от изказвания за потреблението на мощ от българската полиция против деца, дами и кореспонденти по време на митингите.

По-рано пред самия парламент се организира и протест на подкрепящите документа, измежду които евродепутатът Радан Кънев и Велислав Минеков от " Отровното трио ".

Пред " Хоризонт " Минеков акцентира:

„ Група от наши парламентаристи от най-крайната дясна страна са се заели с организация, която цели този декларация да бъде туширана колкото се може повече и към тях, за жалост, съучастват освен последна десница, само че и огромна част от Европейската национална партия (ЕНП).

Поправките по резолюцията ще бъдат гласувани в сряда, а целият документ - в четвъртък, добави Българското национално радио.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР