Евродепутатите обсъдиха темата за Брексит на 21 октомври в рамките

...
Евродепутатите обсъдиха темата за Брексит на 21 октомври в рамките
Коментари Харесай

Брюксел предупреди Лондон: Не може и да имаш тортата, и да я изядеш

Евродепутатите разискаха тематиката за Брексит на 21 октомври в границите на полемика по отношение на срещата на върха на Европейски Съюз, провела се на 15-16 октомври. Общият извод е, че договарянията са в задънена улица, а времето за преход изтича.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел откри дебата с думите, че Европейски Съюз желае да развива тясно партньорство с Лондон, само че не и обстановка, в която Англия получава достъп до единния пазар и опция да се отклонява от стандартите и разпоредбите на Европейски Съюз. „ Не може и да имаш тортата, и да я изядеш “, напомни той известната британска сентенция.

Главният договарящ от името на Европейски Съюз Мишел Барние съобщи, че Европейският съюз ще продължи да преследва взаимноизгодно съглашение. „ Подходът на Европейския съюз към тези договаряния не се е изменил изобщо и няма да се промени до последния ден и даже тогава. Ще останем спокойни, градивни и ще се отнасяме с почитание, само че ще запазим неотстъпчивост и увереност по отношение на отбраната на правилата и ползите на всяка страна членка и на самия Европейски Съюз “.

Споразумението за отдръпване следва да бъде спазвано

Повечето изказали се депутати подчертаха потребността от съглашение, което дава отговор на европейските ползи и полезности, и настояха за съблюдаване от английска страна на към този момент постигнатите договорености.

Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания) уточни, че не би трябвало да се подписва съглашение непременно: „ Г-н Барние, Вие имате поддръжката на С&Д в напъните Ви за реализиране на най-хубавите вероятни връзки с Англия. Но дано не реализираме това на цената на вътрешния пазар да вземем за пример. Не би трябвало да одобряваме деформиране на разпоредбите за оказване на държавна помощ или обществен и екологичен дъмпинг “.

На сходно мнение беше и Ска Келер (Зелени/ЕСА, Германия). Тя посочи, че времето за постигането на съглашение е малко, защото английското държавно управление реши да не желае удължение на периода за договаряния, само че предизвести, че „ ние не можем да приемем договорка, която ще заплаши единния пазар, обществените права или екологичните стандарти “.

Дачиан Чолош (Обнови Европа, Румъния) сподели, че връзките с Англия са достигнали „ сериозна точка “ и прикани Англия да спре да бави намирането на компромис. Европейски Съюз желае и се нуждае от мощно партньорство с Англия, само че с цел да се случва това, Лондон би трябвало да бъде „ сериозен сътрудник “, съобщи той. „ Ние няма да ратифицираме никакво комерсиално съглашение, до момента в който не бъде изпълнено напълно съглашението за отдръпване, изключително протокола за Северна Ирландия “.

Дерк Ян Епинк (ЕКР, Нидерландия) подчертава върху ситуацията на риболовната промишленост, в случай че не бъде реализирано съглашение. „ Ще се отнася до рибарството, мисля, че позициите на двете страни са изключително отдалечени “. Той предложи при крах на договарянията да се премине към двустранни договаряния, които биха били от изключително значение за дребни страни с огромен рибарски бранш.

Никола Баи (ИД, Франция) сподели, че липса на съглашение ще се отрази доста по-зле на Европейски Съюз, в сравнение с Англия. „ Позицията на Брюксел постоянно е била да се санкционират хората във Англия “ за решението им да изоставен, съобщи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР