Евродепутатите настояха Европейската комисия да представи планове си за разследване

...
Евродепутатите настояха Европейската комисия да представи планове си за разследване
Коментари Харесай

Злоупотребата с еврофондове ще ни излезе през носа

Евродепутатите настояха Европейската комисия да показа проекти си за следствие и преустановяване на схемите за корист с европейски фондове. Неотдавнашни изявления в медиите оповестяват за високопоставени длъжностни лица, възползвали се от позициите си, с цел да усвоят огромна част от средствата на Европейски Съюз за кохезия и селско стопанство, като по този метод подкопават доверието на жителите в европейските институции. Европейският парламент притегли вниманието на Комисията към тези случаи и прикани да бъдат взети ответни ограничения.

Скандалът избухна през март предходната година, когато Екологичен потенциал отбелязва бързото увеличение на неравенствата във връзка с директните заплащания в някои страни членки, най-много в Словакия и Чехия, където 7% от бенефициентите получават над 70% от всички директни заплащания. Почти същата картина е следена и в Естония, Латвия, Унгария, Румъния, България и Дания, където през последните 10 години все по-голям брой бенефициенти са получавали повече от 100 000 евро.

Според отчет на ОЛАФ България е в топ 3 на страните от Европейски Съюз с най-вече разкрити злоупотреби с европейски средства. От звеното към Европейска комисия за следствие на измамите сочат, че паралелно до страната ни в антикласацията се подреждат Румъния и Унгария.

И ние сме в схемата

Български фермери са източили 10 млн. евро дотации от Европейски Съюз, гръмна в последния си отчет Европейската работа за битка с измамите ОЛАФ. Схемата не е изненада – посредством вписване на свързани компании се заобикаля ограничаването за дотации на капиталови планове, посредством които един фермер може да уголемява бизнеса си. Това демонстрира освен неналичието на надзор над европарите за земеделие в България през първия програмен интервал 2007 – 2013 година, само че и проблемите в използването му през втория програмен интервал в този момент - до 2020 година.

Установено е, че по Програмата за развиване на селските региони български компании са източвали евросредства, нароявайки свързани компании, и по този начин са прескачали тавана от 5 млн. евро, до които може да стигнат дотациите за целия програмен интервал от 7 години. Измамата е повече от очевадна – уличените компании са регистрирани на един адрес със създалия ги оператор, имат общи кредитори, гаранти и снабдители. Освен загубата от 10 млн. евро за бюджета на Европейски Съюз ОЛАФ акцентира, че измамата ощетява и локалното земеделие, защото лимитира конкуренцията и инициативността в бранша. В отчета обаче липсва конкретика кои са забърканите сдружения и какви ограничения ще се подхващат против тях.

Всички са бръкнали в кацата с меда

Утешително (донякъде) е, че казусът обаче не е единствено български. Той е пуснал пипалата си в цялата общественост. През ноември следствие на в. "Ню Йорк Таймс " разкри, че дотациите от земеделските фондове отиват за олигарси, мафиоти и крайнодесни популисти. Разследването сподели още, че някои национални водачи употребяват европарите за обогатяване на другари, политически съдружници и членове на фамилиите си. Изданието написа и по какъв начин земеделската комисия в Европейския парламент отхвърли "поправката Бабиш ", чиято цел беше да се забрани на политиците, които дефинират по какъв начин да се разпределят тези средства, да получават от тях. Поправката е наречена на чешкия министър председател Андрей Бабиш – милиардер и аграрни производител, откакто негови компании получиха 42 милиона $ европейски дотации през 2018 година от държавното управление в Чехия, а други негови компании още 7 млн. $ в Германия, Унгария и Словакия от земеделските еврофондове. Това са пресметнали репортерите на "Ню Йорк Таймс ", което локалните кореспонденти проверяват с години, само че властимащите комфортно подценяват.

А за какво не са усвоени?

Във втория си програмен интервал от приемането си в Европейски Съюз България е получила достъп до средства по линия на европейско финансиране в размер на съвсем 10 милиарда евро, предопределени за заплащания по главните стратегии.

По данни на финансовото министерство в края на първата половина на тази година усвояемостта на средствата е едвам 34%, или малко над 4 милиарда евро, като от тях 3,5 милиарда евро са пари от Европейски Съюз, а страната е взела участие с малко над 500 хиляди евро.

Как ли ще наподобява България, в случай че парите намалеят, когато ще се наложи те да се заслужат, да се върнат или когато въобще спрат? Това ще стане ясно напълно скоро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР