Евродепутатите гласуваха за въвеждането на избирателен праг, който ще забрани

...
Евродепутатите гласуваха за въвеждането на избирателен праг, който ще забрани
Коментари Харесай

Гласуване по интернет и нов праг: Европарламентът променя правилата за избор на членове

Евродепутатите гласоподаваха за въвеждането на изборен предел, който ще забрани на партиите, получили дребен % от гласовете, да имат свои представители в Европейския парламент - мярка, която евентуално ще влезе в действие през 2024 година, съобщи ДПА.

Европарламентът реши да поддържа тази мярка, откакто страните членки предишния месец се споразумяха за въвеждането на изборен предел, водени от възходящи опасения, че евроскептични и популистки партии биха могли да реализират голям триумф на европейските избори, отбелязва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. Депутатите одобриха мярката, която беше част от пакет с промени, с 397 гласа " за ", 207 " срещу " и 62 въздържали се.

Според съглашението всяка страна членка ще откри най-малък предел, вариращ от 2 до 5 на 100 от гласовете, които една партия би трябвало да завоюва, с цел да влезе в Европарламента. Това ще важи единствено за изборни региони с над 35 депутатски места, което визира единствено Германия и Испания. Възможно е в бъдеще да бъдат обхванати и други страни.

Следващите избори за евродепутати са от 23 до 26 май следващата година. Реформите обаче евентуално ще влязат в действие едвам на изборите през 2024 година, тъй като съгласно Съвета на Европа никакви изборни промени не трябва да се вкарват през 12-те месеца преди избори.

Според " Политико " това е триумф за Германия и Испания, които за разлика от множеството други страни членки, нямат наложителни прагове за евроизборите. Берлин интензивно лобираше за въвеждането им, макар че през 2014 година немски съд постанови, че те са противоконституционни.

Гласуване по интернет и санкции

Друг детайл от новото законодателство е условието страните членки да вкарат и приложат ефикасни и разубеждаващи санкции, с цел да се избегне двойното гласоподаване (ако жител на Европейски Съюз гласоподава два пъти допълнително от една страна), се показва в известие на Европарламента.

Страните също така би трябвало да дефинират орган за контакт, който да дава отговор за обмена на информация за европейци, които желаят да гласоподават или да бъдат претенденти в страна, на която не са жители. Този продан на данни би трябвало да стартира минимум шест седмици преди евроизборите.

Държавите би трябвало да обезпечат опция за авансово, електронно, интернет гласоподаване или гласоподаване по пощата, защитавайки персоналните данни и тайната на вота. В сходство с националните си закони страните членки ще могат да разрешат на жителите си, които живеят в страна отвън Европейски Съюз. Страните ще могат да демонстрират имената и логата на европейските политически партии на националните бюлетини.

Какво липсва

Няколко ограничения от листата с по-амбициозни оферти обаче липсваха от съглашение, в това число публично приемане на системата с така наречен водещ претендент. Процедурата, която бе употребена за пръв път при избора на Жан-Клод Юнкер, на процедура дава председателския пост в Еврокомисията на партията, спечелила най-вече гласове в Европейския парламент. Липсват и транснационалните листи.

EUobserver отбелязва, че това е първото модернизиране на разпоредбите за гласоподаване за евродепутатити от 1976 година Те би трябвало да бъдат утвърдени от всички страни членки, с цел да влязат в действие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР