Евродепутатите гласуваха днес реформа на системата за издаване на шофьорски

...
Евродепутатите гласуваха днес реформа на системата за издаване на шофьорски
Коментари Харесай

ЕП: Две години изпитателен срок за шофьорите и санкции за начинаещите

Евродепутатите гласоподаваха през днешния ден промяна на системата за издаване на шофьорски книжки, само че отхвърлиха частта за наложителни медицински прегледи на всеки 15 години. Така решението ще зависи от обособените държави-членки.

Медицинските прегледи за физическа и психическа склонност в този момент са наложителни в 14 страни от Евросъюза, само че в други членки като Франция, Германия и Полша към момента съществува " доживотна шофьорска брошура ". Това значи, че не се изискват медицински обзор след навършване на избрана възраст. Има обаче редица изключения за водачи на рейсове, товарни камиони и таксита.

Във Франция те би трябвало да посещават доктор на всеки пет години. След навършване на 60 години прегледът при тези специалности е наложителен на всеки две години, а след 76 години - става годишен.

В други страни като Литва, Латвия, Унгария и Румъния подновяването на книжката не регистрира възрастта, а се прави на всеки 10 години с здравно удостоверение. Гласуваният текст вкарва цифрова шофьорска брошура, налична на смарт телефон.

Предвижда се две годишен изпитателен период с по-строги ограничавания и наказания за начинаещи водачи. Предстои текстът, гласуван през днешния ден, да бъде координиран с страните членки, окончателният избор в Европарламента се чака след няколко месеца. Реформата е част от тактика за понижаване броя на починалите и ранените на пътя в Евросъюза с 50 % до 2030-та година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР