Евродепутатите днес приеха окончателно мерки за съчетаване на работата и

...
Евродепутатите днес приеха окончателно мерки за съчетаване на работата и
Коментари Харесай

Брюксел разреши гъвкаво работно време за родители и отпуск за гледане на болен

Евродепутатите през днешния ден одобриха дефинитивно ограничения за съчетаване на работата и фамилния живот, които обезпечават: най-малко 10 работни дни отпуск по бащинство, платени като болнични; 2 месеца, неподлежащото на прекачване право на заплатен наставнически отпуск; 5 дни годишно отпуск за полагащо грижи лице; гъвкаво работно време, което включва отдалечена работа.

Законодателството, контрактувано импровизирано с министрите на Европейски Съюз, постановява минимални условия за всички страни членки, с желанието да се насърчи представителството на дамите на работното място и да се ускори ролята на бащата или на съответния втори родител в фамилията. Това ще се отрази позитивно върху децата и фамилния живот, като в същото време по-точно се отразяват публичните промени и се предизвиква равенството сред половете.

Отпуск по бащинство, за родители и лица, полагащи грижи

Правото на най-малко 10 работни дни заплатен отпуск по бащинство за татковци или равностойни втори родители (където е прието от националното законодателство) е предоставено към времето на раждането и платено не по-малко от равнището на отпуск по болест.

Евродепутатите също прибавиха правото на два месеца, неподлежащо на прекачване и платено право на наставнически отпуск. Този отпуск следва да бъде самостоятелно право, което основава подобаващите условия за по-балансирано систематизиране на отговорностите за полагане на грижи в фамилията.

Държавите членки ще обезпечат съответно възнаграждение или обезщетение за минималния, неподлежащ на прекачване интервал за наставнически отпуск, което регистрира, че потреблението на наставнически отпуск постоянно води до понижаване на фамилния приход и по-високо платеният член на фамилията (който постоянно е мъж) би трябвало да може да се възползва от това право.

Държавите членки би трябвало да могат да оферират най-малко 5 дни годишно отпуск за лицата полагащи грижи, за служащи, които се грижат за родственик или член на същото домакинство, който има съществено здравословно положение или влошено положение, обвързвано с възрастта.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР