Евродепутати се обявиха срещу двойните стандарти по отношение качеството на

...
Евродепутати се обявиха срещу двойните стандарти по отношение качеството на
Коментари Харесай

ЕП предприе действия срещу двойните стандарти при продуктите в ЕС

Евродепутати се оповестиха против двойните стандарти по повод качеството на потребителските артикули, се споделя в известие на Европейския парламент (ЕП).

Комисията на Екологичен потенциал по вътрешен пазар и отбрана на потребителите одобри отчет, в който предлага серия от ограничения за целия Европейски Съюз, както и на национално ниво за справяне с казуса " двоен стандарт ". Докладът е утвърден с 33 гласа " за ", против три " срещу " и един " въздържал се ".

Депутатите акцентират, че компаниите, които продават един и същи артикул в целия Европейски Съюз, само че с различаващо се наличие в обособените страни, не би трябвало да го етикетират и брандират по видимо еднакъв метод, защото това може да заблуди потребителите.

Множество проби и проучвания, осъществени в няколко страни членки на Европейски Съюз, най-вече от Централна и Източна Европа, демонстрират, че артикули, рекламирани и продавани под една и съща марка и с на пръв взор идентична опаковка, в действителност се разграничават по състав в ущърб на потребителите.

Тези разлики са открити освен в хранителни артикули, като да вземем за пример рибни пръчици, разтворими супи, кафе и безалкохолни питиета, само че и в други артикули, като перилни и миещи препарати, козметика, тоалетни такъми и артикули, предопределени за бебета.

" Продуктите с двоен стандарт подкопават доверието на жителите в справедливото действие на вътрешния пазар на Европейски Съюз. Ако продуктът се продава под една и съща марка и опаковка, той би трябвало да има същия състав. Ако производителят желае да пригоди продукта за другите пазари, потребителите имат право да знаят и да са наясно с тази смяна за всеки обособен артикул ", разгласи докладчикът Олга Сехналова (С&Д, Чехия).

" Трябва да подсигуряваме, че всички подвеждащи практики са неразрешени и че препоръчаните начинания няма да останат единствено на хартия. За тази цел изменението на Директивата за нелоялни търговски практики, препоръчано от Европейската комисия през април, е добра насочна точка. Необходими са обаче някои обяснения, с цел да бъде приложена дейно. В Европейски Съюз не би трябвало да има нито артикули от втора класа, нито консуматори от втора класа ", добави тя.

Членовете на Екологичен потенциал приканват за усилване на трансграничното съдействие и продан на информация, в това число за евентуално несъответстващи на разпоредбите артикули и вероятни нелоялни практики, сред националните органи за отбрана на потребителите, органите, отговарящи за качеството на храните, асоциациите на потребителите и Европейската комисия, с цел да се оправят с двойния стандарт и да подсигуряват, че разпоредбите се ползват по-добре и по-последователно.

Необходимо е да се създаде общ метод за тестване, с цел да се съберат надеждни и съпоставими доказателства и да се откри какъв брой сериозен и необятно публикуван е казусът с " двойния стандарт ". Резултатите би трябвало да бъдат оповестени в обществено налична база данни и да бъдат оценени " не по-късно от края на тази година ", декларира парламентарната комисия.

Евродепутатите приветстват законодателното предложение на Европейската комисия за " Нов търговски механизъм за потребителите " от април 2018 година, изменящо Директивата за нелояните търговски практики, само че упорстват, че с цел да се оправи с двойния стандарт на продуктите, то би трябвало да бъде в допълнение пояснено. " Резултатът от законодателния развой би трябвало да показа ясно определение на това какво може да се смята за " двоен стандарт " и по какъв начин би трябвало да се прави оценка и прегледа всеки случай ", се споделя в комисията.

" Предпочитанията на потребителите не би трябвало да се употребяват като опрощение за намаление на качеството и/или предлагането на разнообразни степени на качество на другите пазари ", упорстват членовете на Екологичен потенциал, потвърждавайки, че бизнес операторите имат право да оферират и продават артикули с друг състав и характерности в целия Европейски Съюз единствено когато това е целесъобразно посредством " законни фактори " и при цялостно съблюдаване на законите на Европейски Съюз.

Евродепутатите приканват производителите да обмислят включването на особено лого върху опаковката, което да демонстрира, че наличието и качеството на една и съща марка, са идентични за целия Европейски Съюз.

Докладът на Олга Сехналова ще бъде подложен на гласоподаване в пленарна зала по време на септемврийската пленарна сесия. Новото законодателно предложение за изменение на Директивата за нелоялни търговски практики се чака да бъде подложено на гласоподаване в Комисията на Екологичен потенциал по вътрешен пазар и отбрана на потребителите през ноември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР