Евродепутати от управляващата в Гърция партия Нова демокрация започнаха да

...
Евродепутати от управляващата в Гърция партия Нова демокрация започнаха да
Коментари Харесай

Евродепутати събират подписи за Света София

Евродепутати от ръководещата в Гърция партия Нова народна власт започнаха да събират подписи в Европейския парламент, с цел да бъдат взети нужните ограничения за спасяването на храма " Света София " като музей, оповестяват ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Те ще изпратят писмо до висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел и генералния секретар на ЮНЕСКО Одре Азуле.
Подписи могат да положат до вторник членовете на Европейския парламент от всички страни и политически групи като се изключи крайнодесните. Инициатор на подписката е заместител ръководителят на Европейската национална партия и ръководител на парламентарната група на Нова народна власт в Европарламента Вангелис Меймаракис.

В писмото се показва, че " инструментализацията от страна на турското държавно управление на храма " Света София " за да се окаже въздействие върху Европейския съюз е ориентирана срещу междуконфесионалните връзки и на процедура показва, че турското държавно управление жестоко нарушава интернационалното право и европейските принции и полезности ".

Припомня се известието на Юнеско, че " една страна би трябвало да следи за това никаква смяна да не навреди на изключителната универсална полезност на включения в листата обект на нейна територия. Всяка смяна изисква авансово информиране на ЮНЕСКО от съответната страна, а по-късно, в случай че е належащо, инспекция от Комитета за международното завещание ".

Авторите означават, че " Света София " е станала модел за цяла група църкви и по-късно джамии и мозайките на дворци и църкви в Константинопол са повлияли върху изкуствата както на Изтока, по този начин и на Запада.

Решението на турските управляващи по-рано беше остро подложено на критика от водещите политици в Гърция и от главните политически партии в страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР