Евродепутати от различни политически групи призоваха за по-ефективно използване на

...
Евродепутати от различни политически групи призоваха за по-ефективно използване на
Коментари Харесай

Евродепутати искат еврофондове за пострадалите от фалита на "Томас Кук"

Евродепутати от разнообразни политически групи приканиха за по-ефективно потребление на еврофондовете за засегнатите клиенти и предприятия от банкрута на туроператора " Томас Кук ". На спор по време на пленарната сесия Естарас Ферагут (Испания) се разгласи от името на ЕНП и за основаване на европейска тактика за туризма.Тя акцентира, че това е желанието на туристическия бизнес, изключително поради потребността на бранша да се оправя с провокациите на цифровизацията.

По-стриктно законодателство за банкрути на самолетни компании и туристически организации изиска пък Кристел Шалдемозе (Дания), която е от групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал. Тя акцентира, че при банкрути е нужна по-голяма отбрана и на работещите в бранша, и на клиентите.

Еврокомисарят по заетостта и обществената политика Мариан Тийсен, която взе участие в дебата от името на Европейска комисия, посочи, че няколко европейски фонда и принадлежности могат да се употребяват за превъзмогване на последствията. Тя съобщи, че Европейска комисия е съществено разтревожена от банкрута на най-старата в света туристическа компания, която банкрутира през септември. Туризмът директно и индиректно съставлява 10 на 100 от Брутният вътрешен продукт на общността, в него са ангажирани 25 млн. души, или към 11 на 100 от работната мощ в Европейски Съюз. 25 млн. предприятия работят в бранша, като 90 на 100 са дребни и междинни, сподели Тийсен. Според нея Европейският обществен фонд може да се употребява за преквалификация на изгубилите работата си в бранша, а фондовете за развиване и районните принадлежности - за диверсификация на бизнес средата и обществената отбрана, за цифровизация. Тя посочи, че европейските правила за държавна помощ дават еластичност на страните да разработят схеми за подкрепяне на дребните и междинни предприятия, които обаче би трябвало да получат утвърждението на Европейска комисия. В четвъртък евродепутатите ще гласоподават резолюция по тематиката.

" Томас Кук " разгласи неплатежоспособност и приключи активността си на 23 септември. На 7 октомври банкрутира и българският му медиатор " Астрал Холидейз ", една от най-големите туристически компании в България. Десетки хотели у нас също са застрашени от банкрута поради загуби от неплатени резервации, които съгласно специалисти се правят оценка на към 100 млн. лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР