Евродепутати от различни партии и държави, представители на Европейската комисия

...
Евродепутати от различни партии и държави, представители на Европейската комисия
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: Младите поколения на Европа да получат паметта за XX век, за не бъдат лесна жертва на дезинформационни кампании

Евродепутати от разнообразни партии и страни, представители на Европейската комисия и Европейския съвет обсъждаха в Европейския парламент в Страсбург нуждата от проучването на тоталитарното минало от учениците в Европейския съюз. Дебатът е по самодейност на българския евродепутат Андрей Ковачев, който счита, че по този метод младите европейци ще схванат, че популистите и дезинформациите, които се популяризират, не водят до нищо положително и до устойчиви решения на проблемите.

„Смятам за извънредно значимо младите генерации на Европа да получат паметта за 20-ти век, обективно показана, за не бъдат лесна жертва на дезинформационни акции, на популизъм, за постигането на избрани политически цели. Има едно изречение на Роналд Рейгън по този въпрос, че свободата е постоянно на едно потомство разстояние. След едно потомство доста неща се не помнят и има риск да се повторят страданията, без значение дали от националсоциализма, хитлеризма, фашизма, болшевизма, комунизма“, сподели Ковачев.

„Това са премеждия за милиони хора, което е довело до концепцията в Европа, вместо да се избиваме по бойните полета, е по-добре да сме дружно в един либерален, свободен Европейски съюз. Но тази независимост не е даденост, тази независимост би трябвало да бъде и защитавана от тези популисти, които оферират лесни решения на сложни и сложни въпроси“, сподели още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.



Цялото изявление:

Уважаеми господин Председател,

Скъпи сътрудници,

Тази година ще отбележим 30 години от рухването на комунистическите режими в Източна Европа. Когато преди 10 години този парламент одобри Резолюцията за Европейската съвест и тоталитаризма поставихме началото на дебата за образуване на общ прочит върху историята на Европа с наказание на всички тоталитарни режими на ХХ век.

С слагане на знак за тъждество сред страданието, породено от фашизма, националсоциализма и комунизма. С преосмислянето им и извличането на поучения от трагичните събития в историята на западните европейски нации, както и в историята на народите в Източна Европа.

Поуки, които да предизвикват демокрацията, толкоз нужното ни през днешния ден европейско единение, върховенството на закона, ценене на човешкото достолепие и свободата.

И в това време поучения, които да предотвратят избуяването на омразата, ксенофобията, посяването на властнически или тоталитарни хрумвания в европейските общества.

Десет години по-късно, моята персонална оценка е, че по разнообразни аргументи този спор не се състоя. През този интервал Европейският съюз бе изправен пред нови провокации, на които сигурно би реагирал по-успешно, в случай че бе извлякъл тези поучения.

Мисля, че Европа през днешния ден се нуждае от рестарт на този спор. В момента не вършим задоволително да се оправим с възкръсването на духовете от предишното. Национализмът и популизмът се укрепват от неналичието наизуст и схващане за нашата история, за ролята на европейската интеграция в превъзмогването на дълбоките рани от тоталитарните режими.

Достатъчно е да обърнем взор към някои страни, където разочаровани от несигурните стопански вероятности и общественото неравноправие младежи поддържат екстремистки крайнодесни или крайнолеви партии, с цел да се убедим какъв брой огромна е заплахата от повтаряне на трагичните неточности от предишното. Затова е толкоз значимо да предаваме паметта – с цел да не стават младите европейци жертви на политическите играчи, които оферират лесни решения на комплицирани проблеми.

Когато не предаваме паметта за предишните събития разрешаваме младите генерации да бъдат подвеждани с агитация и дезинформационни акции, както за фашизма, по този начин и за нацизма, да не приказваме за комунистическите режими, които и до през днешния ден се радват на носталгия заради незнанието за мащабите и продължителността на техните закононарушения. До какво води това виждаме доста ясно в Русия и други страни където има притеснителна наклонност на възходяща носталгия по сталинизма.

Има разнообразни политики, които обособените страни-членки на Европейски Съюз ползват, една от тях обаче е универсална и може да бъде модел на всички места. И това е образованието.

Чрез образованието идващите генерации европейци без значение дали са от Западна, Централна или Източна Европа би трябвало да получат визия за тоталитарните режими през ХХ век и да знаят, че за свободата, демокрацията, човешките права, които имат през днешния ден, са се жертвали мнозина. Да знаят, че свободата не е даденост и както споделяше Роналд Рейгън постоянно е на едно потомство от изгубване и би трябвало да се отстоява.

Вчера в тази зала тържествено отбелязахме 20-годишнината от въвеждането на еврото, само че е добре да си напомним, че Европейски Съюз не е единствено общ пазар и валута, а на първо място поръчител за свободата, мира, демокрацията и зачитането на човешки права на нашия континент. Европейски Съюз е отговор на ужасите на тоталитаризма, който ги потискаше и ограничаваше с цената на милиони почтени жертви, опустошения и извънредно страдалчество. Днес, когато сме изправени пред предизвикването да пазиме своята ценностна система, ние повече от всеки път би трябвало да си даваме сметка за опасността от неналичието на историческа памет.

Нека благодарение на образованието съхраним този неповторим план за идващото потомство европейци, вместо да разрешаваме да станат жертва на незнание и операции, които настойчиво насаждат носталгията за отминали времена на тоталитарните режими.

Благодаря Ви!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР