Евродепутати от различни държави и политически сили отново поискаха по

...
Евродепутати от различни държави и политически сили отново поискаха по
Коментари Харесай

Евродепутати отново настояха България и Румъния да бъдат приети в Шенген



Евродепутати от разнообразни страни и политически сили още веднъж желаеха по време на спор в Страсбург България и Румъния да бъдат признати в Шенген. Решение за това на Европейския парламент има още от юни 2011, а Европейската комисия неведнъж е обявявала, че двете страни би трябвало да се причислят към зоната без граници, оповестяват от Екологичен потенциал.

Решението за това обаче би трябвало да бъде взето с цялостно болшинство от всички страни от Европейския съюз, а някои страни - да вземем за пример Холандия - не са съгласни.

Евродепутатът Емил Радев сподели в изявление, че незачитането на решението на двете институции е двоен стандарт:

Въпрос: Г-н Радев, смятате ли, че ще има резултат от този спор и за какво откакто още през юни 2011 година Европейският парламент реши, че България и Румъния са подготвени за Шенген, това не е станало до момента?

Емил Радев: Не е станало, тъй като на процедура откакто изпълнихме всички механически критерии, по чисто политически аргументи България и Румъния не бяха признати в Шенгенското пространство. Този спор през днешния ден е значим, значима е и декларацията, която успяхме да приемем взаимно с румънската делегация и да разпратим до всички заинтригувани страни членки, които имат отношение към приемането ни в Шенгенското пространство. Важно е да сигнализираме във всеки един миг, че това е една неправда, че това са двойни стандарти и не може по чисто политически аргументи, откакто сме изпълнили всички критерии, да бъдем държани вън от Шенгенското пространство, откакто всички европейски институции и страни членки правят оценка голямата роля на България по защита на външната европейска граница. Оценяват това, че на процедура сме спрели трафика на хора през Балканския маршрут и че Шенген може да съществува единствено с доста добра защита на външните граници. Така че се надяваме още един път тук, от пленарната зала на Европейския парламент да призовем всички ония, които по чисто популистки аргументи към момента стопират приемането на България в Шенгенското пространство, да премислят своите ходове и в действителност през идната година ние да станем пълноправни членове на Шенген.

Въпрос: Европейската комисия също доста пъти изрази безусловно същото мнение като Парламента. Според Вас неизпълняването на тези решения не е ли демонстрация на двоен стандарт и по какъв начин може да се избегне?

Емил Радев: Разбира се, че това е демонстрация на двоен стандарт, само че по чисто политически и вътрешнополитически аргументи някои страни членки на процедура стопираха приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство и отново споделям - когато приказваме за Европейска взаимност, критериите би трябвало да са едни, да няма двойни стандарти. След като сме изпълнили тези критерии е извънредно време да се покаже на българския народ, че те са пълноправни жители на Европа, на Европейския съюз и с директни дейности посредством приемането на страната ни в Шенген ние да получим доказателство, че не сме втора употреба европейски жители.

Въпрос: Имате ли поддръжка на ваши холандски сътрудници?

Емил Радев: Имаме поддръжка на евродепутати от всички страни членки от всички политически фамилии, в това число холандски евродепутати, тъй че, уповавам се, този път гласът на Европейския парламент в поддръжка на участието ни в Шенген да бъде чут и да бъде още една камбана, която да извести, че ние повече няма да поносим двойните стандарти. Надяваме се по време на българското председателство ясно да се подхващат ограничения за пълноправното ни участие в Шенген.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР