Евродепутати от Италия, Германия, Белгия, Испания, Франция и Полша, които

...
Евродепутати от Италия, Германия, Белгия, Испания, Франция и Полша, които
Коментари Харесай

Евродепутати останаха изненадани от концентрацията на субсидии в България

Евродепутати от Италия, Германия, Белгия, Испания, Франция и Полша, които са членове на Комисията по земеделие и развиване на селските региони (AGRI) към Европейския парламент (ЕП) се срещнаха с представители на 21 браншови организации у нас.

Евродепутатите са на публично посещаване в България от 29 до 31 октомври по покана на българските си сътрудници Момчил Неков и Владимир Уручев.

По време на полемика с представители на браншови организации, евродепутатите останаха сюрпризирани от концентрацията на дотации в България. Те показаха мнение, че е неприемливо повече от 80 % от дотациите да се концентрират при по-малко от 6 % от земеделците.

Представителите на браншовите браншове в земеделието показаха мнение за въвеждане на наложителни тавани от 60 000 евро на директните заплащания за земеделските стопани с оптимален размер на заплащанията на стопанство 100 000 евро. Целта е да се реализира по-справедливо разпределение на заплащанията.

Браншовиците от бранш отглеждане на животни се оповестиха за повече обвързана поддръжка, като помощта се дава на глава добитък или литър мляко, а не на хектар.

По време на полемиката стана ясно, че в Италия помощта за производителите на плодове и зеленчуци е 4,6 %, а в България единствено 2-3%. Според италианския евродепутат Херберт Дорфман нашите производители на плодове и зеленчуци няма да са конкурентноспособни, в случай че това не се промени.

Браншовици и евродепутати, разясниха и нуждата от въвеждане на специфичен метод към предпланинските и планински райони.

Участниците в срещата се сплотиха към тезата, че задачата на новата Обща селскостопанска политика /ОСП/ би трябвало да е подкрепяне на действителните аграрни производители - парите да отиват при същинските производители, а не при претендентите за дотации.

Делегацията от Комисията по земеделие и развиване на селските региони към Екологичен потенциал организира
срещи и обмени отзиви с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, зам.-министрите Вергиния Кръстева и Лозана Василева, и специалисти от МЗХГ.

Днес евродепутатите, ще имат опция да се срещнат с разнообразни производства на български обичайни и био артикули в страната. Ще посетят стопанство за произвеждане на биоплодове и зеленчуци, дестилерия за розово масло и масло от лавандула, пчелин над Калофер, както и винарска маза в Асеновград, където ще дегустират български виновност.

Утре членовете на Комисията по земеделие и развиване на селските региони (AGRI) към Екологичен потенциал ще се срещнат и с български депутати, представители на отрасловата комисия в Народното събрание.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР