Евродепутатът Радан Кънев посъветва своите съпартийци от коалицията Демократична България

...
Евродепутатът Радан Кънев посъветва своите съпартийци от коалицията Демократична България
Коментари Харесай

Радан Кънев: Имаме и по-спешни приоритети от Изборния кодекс

Евродепутатът Радан Кънев посъветва своите съпартийци от обединението " Демократична България " да внимават в договарянията към сформирането на новото държавно управление. Според него разногласието за присъединяване на партията в кабинет на малцинството е несвоевременен и рисков. Кънев отбелязва, че има значими тематики, върху които би трябвало да се приказва – коронавирусната рецесия, актуализацията на държавния бюджет, Плана за възобновяване и Зелената договорка.

Ето какво написа евродепутатът:

На фона на един доста сериозен политически триумф, симпатизантите, а и значително деятели и политици на " Демократична България " влизат в изострен обществен конфликт:

- Може ли Демократична България да взе участие в кабинет на малцинството на “партиите на протеста”, с някаква форма на поддръжка от други партии (разбирай Българска социалистическа партия, за ГЕРБ и Движение за права и свободи и дума не става, популярност Богу).

Моето мнение е, че този спор е несвоевременен и рисков:

Очевидно става дума за кабинет с втория мандат (на “Има подобен народ”/ИТН). Но първо, мандатът на ГЕРБ не е връчен, нито върнат. Второ и надалеч по-важно - ние нямаме концепция какво ще направи Има Такъв Народ с втория мандат. Ще търсят ли въобще кабинет на малцинството? Склонни ли са на радикална правосъдна промяна? Готови ли са да оставят ГЕРБ и Движение за права и свободи в действителна съпротива? Кой ще бъде претендентът им за министър председател?

Но надалеч по-важно - какви са вижданията им са ръководство на COVID-кризата? Какви са проектите им за актуализация на бюджета? Каква поддръжка плануват за дребния бизнес през идните месеци? Каква е визията им за промени в Националния проект за Възстановяване, какви непосредствени стъпки са подготвени да подхващат за акомодация към Зелената договорка?

С държавно управление или без, даже с предварителни избори - и тогава за период единствено от три месеца! и при настоящия кабинет в оставка - 45 Народно събрание би трябвало да събере болшинство по тези въпроси.

Изборното законодателство напълно не е единственият приоритет пред България за идващите шест месеца. От позицията на политик без лидерски упоритости и персонален интерес към състава на идващия кабинет ще си разреша да кажа - имаме и по-спешни цели от Изборния кодекс. И надалеч по-звучни провали на ГЕРБ, които би трябвало да се лекуват...

Темата за болшинството в Народно събрание (или разнообразни болшинства по разнообразни теми) е политическа, а не естестическа. Мнозина от нас имат естетически проблеми с музиката на господин Трифонов. Но дали имаме надалеч по-сериозни политически проблеми с партията му? Дори не знаем...

И най-после: Темата за болшинството и държавното управление, за програмата и мандата на нов кабинет или активността на 45 Народно събрание преди разформироване и длъжностен кабинет е извънредно комплицирана. И постоянно ще бъде. Поне до момента в който сме парламентарна република, уповавам се - задълго.

Всички имаме мнение (дори и да нямаме доста информация, както в тази ситуация с ИТН). Но тъкмо тези решения изискват водачество. Изискват избор от страна на нашите представители.

Имаме водачи. Те реализираха триумф. Сега би трябвало да получат доверието ни, с цел да ни преведат през тези сложни седмици и да вземат вярното решение за общото богатство. Затова сме дали своят вот за тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР