Евродепутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Групата на ЕНП в

...
Евродепутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Групата на ЕНП в
Коментари Харесай

Андрей Ковачев инициира политическа декларация за въздействието на пандемията върху достъпа до здравни грижи

Евродепутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент доктор Андрей Ковачев инициира политическа декларация за въздействието на пандемията върху достъпа до здравни грижи. Документът е направен взаимно с Европейското партньорство за възстановяване достъпа на пациентите до опазване на здравето и е подсилен от общо 58 евродепутати от всички съществени политически групи. Според тях рецесията с COVID-19 е разкрила очевидни пропуски в здравните системи на държавите-членки, както и недостатъци в способността на Европейски Съюз да подхваща дейности в отговор на една от най-тежките здравни рецесии в близката ни история.

В изпратената до ръководителя на Европейската комисия и комисаря по опазването на здравето декларация евродепутатите приканват държавите-членки да се въздържат от налагане на бланкетни ограничавания на свободното придвижване на жизненоважни лекарствени и медицински артикули или от затварянето на границите.

Евродепутатите упорстват за потреблението на структурните фондове за вложения в електронно опазване на здравето и желаят Европейската комисия да обмисли потреблението на налични принадлежности на европейско ниво, като да вземем за пример взаимна процедура за възлагане на публични поръчки, с цел да се избегне „ война на наддаване “ сред държавите-членки, откакто бъдат утвърдени нови лекувания и ваксини за COVID-19.

“Ние също по този начин считаме, че е безусловно належащо да извлечем поучения от актуалната обстановка за в бъдеще. Пандемията с COVID-19 демонстрира смисъла на координираните дейности на равнище Европейски Съюз за справяне с трансграничните закани за публичното здраве. Здравето не е единствено народен въпрос - той е незабавен приоритет на европейската и световната здравна политика. Ако желаеме да запазим скъпите достижения на десетилетия европейска интеграция, не можем да продължим да одобряваме мощно лимитираната роля на Европейски Съюз в оправянето с главните закани за здравето на европейските граждани”, продължава декларацията.

Подписалите евродепутати желаят също по този начин усилване на компетенциите, финансирането и кадровите запаси на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) и Европейската организация по медикаментите (EMA), както и изследване в дълготраен проект на опциите за възстановяване на потенциала на Европейски Съюз за противопоставяне на трансгранични закани за здравето, в това число посредством вероятно адаптиране на Договорите на Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР