Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев беше избран за докладчик на

...
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев беше избран за докладчик на
Коментари Харесай

Емил Радев с визия за изграждането на по-силна правосъдна система на ЕС

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев беше определен за докладчик на Европейския парламент по значим правилник по отношение на съдействието сред съдилища на държавите-членки при събирането на доказателства по цивилен или търговски каузи. Радев ще бъде и докладчик от страна на ЕНП по отношение на регламента за връчване на правосъдни и извънсъдебни документи по цивилен или търговски каузи.

" С двете оферти се цели модернизацията и цифровизацията на правосъдното съдействие по трансгранични цивилен и търговски каузи в целия Европейски Съюз. По този метод ще се улесни достъпът до гражданско правораздаване, той ще стане по-евтин, по-ефикасен и по-лесен за жителите и предприятията “, разяснява българският евродепутат.

С регламента за събиране на доказателства се основава общоевропейска система за директно и бързо предаване и осъществяване на молби за събиране на доказателства сред съдилищата и се дефинират точни правила по отношение на формата и наличието на такива молби. По-специално, се усъвършенства съответната Хагска спогодба посредством въвеждането на модерна и ефикасна система за директни контакти сред съдилищата. Освен това, се дава опция за непосредствено събиране на доказателства от съдилища в други държави-членки.

Икономии сред 30 и 78 милиона евро почти на година в целия Европейски Съюз могат да бъдат направени с регламента по отношение на връчването на документи, който предлага въвеждане на обвързване за съдилищата да обменят трансгранично документи по електронен път. По доста цивилен или търговски производства съдилищата би трябвало да получат доказателства от друга държава-членка. Така да вземем за пример може да е належащо да бъде разпитан очевидец по произвеждане за бракоразвод или по дело за неплатени отговорности сред две сдружения. С новите разпореждания се предизвиква и потреблението на видеоконференция, което точно ще улесни разпита на лица, без да се изисква от тях да пътуват до друга страна.

" Модернизацията на тези регламенти ще способства за построяването на мощна правосъдна система на Европейски Съюз, която е в интерес на жителите и предприятията и съставлява основна причина за основаването на дигитален обединен пазар и за насърчаването на електронното правораздаване “, безапелационен е Емил Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР