Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев изпрати писмен въпрос до Европейската

...
Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев изпрати писмен въпрос до Европейската
Коментари Харесай

Кипър нарушил осигурителни права на български работници

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев изпрати писмен въпрос до Европейската комисия поради постъпилите сигнали за нарушение на правата на българските жители по отношение на общественото обезпечаване в Кипър.

Според зам.-председателя на комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, български жители са станали жертва на съществени закъснения в издаването на формуляр U1 в някои от държавите-членки, измежду които и Кипър.

Формулярът разрешава вписване в бюрата по труда и дава право за приемане на помощи и пенсии в други страни от Европейски Съюз. Именно забавеното издаване на този документ е предизвикало главоболие на значително наши сънародници в чужбина.

Според европейските разпореждания на Регламент 883/2004 за координация на социално-осигурителните схеми в Европейски Съюз, лицата, които са придобили права за безработни в една държава-членка, биха могли да получават помощи за безработни в друга страна от Общността. Правата и размерът на компенсацията се дефинират според разпоредбите на новата страна, като се вземат поради интервалите на работа в чужбина. За доказване продължителността на тези интервали се издава формуляр U1. Когато неговото издаване е забавено, това автоматизирано задържа и приемането на обезщетение за безработица или пенсия в друга държава-членка.

Емил Радев прикани Комисията да ревизира зародилия проблем, като изиска обяснение по отношение на причините за закъснение издаването на формуляр U1 с над 6 месеца. Евродепутатът настоя Европейска комисия да изследва и дали тази процедура съставлява затруднение за свободното придвижване на служащи в Европейски Съюз, както и да вземе нужните ограничения за решение на казуса.-->

„ Европейски Съюз би трябвало да подсигурява на българските жители, че осигурителният им стаж и правата им ще бъдат безпроблемно приравнени от една държава-членка в друга ", безапелационен е Радев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР