Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по граждански свободи,

...
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по граждански свободи,
Коментари Харесай

Емил Радев на форум на ЕК: Необходима е цифровизация на обществените услуги в областта на правосъдието

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент Емил Радев взе присъединяване в министерски конгрес за цифровото правораздаване. В събитието, проведено от Европейската комисия, се включиха и еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс, заместник-председателят на Европейска комисия Вера Йоурова, ръководителят на правната комисия в Екологичен потенциал Адриан Васкес Лазара, правосъдни министри на държавите-членки и представители на високо ниво на европейски структури в областта на правораздаването.

Пред участниците Емил Радев изрече позицията, че дигитализацията в правосъдните системи протича с разнообразни темпове в обособените държави-членки на Европейски Съюз, само че би трябвало да продължи и на национално, и на общоевропейско равнище. „ Информационното табло на Европейски Съюз в региона на правораздаването също удостоверява, че към момента доста звена биха могли да се възползват от цифровизирането на процесите”, означи българският евродепутат. Според него ограниченията, с които Европейски Съюз предизвиква цифровата промяна, от една страна, би трябвало да поддържат правосъдните системи на национално ниво и „ цифровото” съдействие сред другите национални правосъдни органи, тъй че да се извлече оптималната изгода за жителите и предприятията. От друга страна, е значимо да се усъвършенства трансграничното правосъдно съдействие на общоевропейско равнище. „ Това значи, че са нужни още старания за цифровизация на публичните услуги в региона на правораздаването, за потреблението на сигурни и висококачествени технологии за връзка от разстояние и предаване на информация сред способените органи, за улеснението на взаимното свързване на националните бази данни и регистри”, посочи Радев. Той подчертава върху ролята на сигурността за постигането на задачите и изрази убеденост, че цифровото правораздаване способства за одобряването на обща европейска правосъдна просвета, основана на върховенството на закона, главните права и взаимното доверие.
свързани новини5216на 30.09.2021
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ акцентира, че независимостта и безпристрастността на съда са безспорни стълбове на всяко демократично общество, само че с цел да пазят съответно своите ползи по правосъден път, жителите и бизнесът имат потребност и от налични правосъдни процедури, които да им пестят старания, време и разноски. „ Достъпността е цел, за която би трябвало да работим наред с останалите фактори, допринасящи за доверието в правосъдната система: бързината, успеваемостта, легитимността, която допуска висока степен на бистрота и отчетност в целия развой – от взимането на решение до съответните резултати”, безапелационен бе Радев, който е докладчик на Екологичен потенциал по регламента за трансграничното правосъдно съдействие при събирането на доказателства по цивилен и търговски каузи и по новия правилник за системата e-CODEX.

Емил Радев напомни, че изключителните условия, при които ни сложи Коронавирус пандемията, затрудниха трансграничното правосъдно съдействие и доведоха до забавяния и спънки пред достъпа до правораздаване както за физическите лица, по този начин и за предприятията. По думите му обаче поуките от рецесията са дали нов подтик на процесите по цифровизация на правосъдните системи.

Евродепутатът удостовери уговорката на сътрудниците си в Екологичен потенциал, споделяйки целите на Комисията и Съвета, да поддържат цифровата промяна на правораздаването. На фона на растящите благоприятни условия за интеграция и автоматизация на правосъдните процедури и практики, за потребление на изкуствен интелект и блокчейн, Емил Радев разяснява, че Европейски Съюз би трябвало да постави повече старания за съответното си пригаждане към софтуерните провокации. „ Цифровизираните процедури и електронната връзка към този момент са неизменима част от ефикасното действие на правосъдната система в държавите-членки”, стимулира се той.

В рамките на форума цифровият преход в правораздаването на национално равнище беше дискутиран с присъединяване на правосъдните министри от Словения – страната, която ръководи Европейски Съюз до края на годината, Германия, Естония, Италия, Испания, Литва, Латвия, Малта, Полша, Словакия, Унгария, Франция, Финландия, Холандия и Швеция. В разискването на общоевропейския метод и трансграничното съдействие се включиха и представители на високо ниво на Групово дело „ Правосъдие “, eu-LISA, Европол, Европейската прокуратура, Евроюст, ОЛАФ, както и на Европейския контролен орган по отбрана на данните, Съвета на юристите и адвокатските сдружения на Европа, Съвета на нотариусите на Европейски Съюз, Европейската фондация на правосъдните реализатори, Хагския институт за нововъведения в правото.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР