Евродепутатът от Демократична България Радан Кънев коментира във Фейсбук намерението

...
Евродепутатът от Демократична България Радан Кънев коментира във Фейсбук намерението
Коментари Харесай

Тече мафиотска война за контрол върху хазарта, а не за ограничаването му

Евродепутатът от " Демократична България " Радан Кънев разяснява във " Facebook " желанието на държавното управление да сътвори държавен монопол върху хазартния бизнес с лотариите. Заглавието е на " Дневник ".

Темата за
хазарта и хазартната взаимозависимост е значима за всяко общество, въпреки политическите решения да са доста разнообразни (и нито едно да не е изключително дейно, както при другите действия, предизвикващи зависимост) – от цялостна възбрана до либерализация, съчетана с обществен надзор.

От години приканвам да се спре с нападателната и натрапчива реклама на
хазарт в най-големите електронни медии. Още повече, че законът официално не разрешава рекламата на хазарт – също както и рекламата на цигари, да вземем за пример.

В последните дни на 43-то Народно заседание депутатите от ДСБ и гражданския съвет на тогавашния Реформаторски блок, взаимно с Националния клуб на дамите към ДСБ,

подготвихме законопроект, който да предотврати това явно заобикаляне на закона.

Продължихме тази политическа борба, към този момент дружно, като коалиция " Демократична България " (подкрепяли сме и предложенията на Валери Симеонов в 44 Народно събрание, в което не участваме, когато бяха потребни и разумни).

Никога не ни е интересувало дали става дума за Васил Божков, за Делян Пеевски, за медийния интерес на Кирил Домусчиев. Били сме съперници на хазартната реклама тогава, когато тя беше близка на сърцето на ръководещите.

Предлаганите в този момент промени в Закона за
хазарта нито са рационални, нито са потребни. Те няма да решат тежките проблеми, свързани с хазартната взаимозависимост на жителите, която изяжда огромна част от приходите на най-бедните българи.

Няма да решат и казуса с хазартната взаимозависимост на медиите. Защо?

• Защото планът не лимитира рекламата на
хазарт (за да не засегне ползите на господин Домусчиев, най-вероятно);

• Защото планът в претекстовете си планува опазване на приходите от лотарийни игри, т.е. опазване на зависимостта и загубите на бедните семейства;

• Защото явно вкарва законодателя в мафиотска война за надзор върху
хазарта, а не цели неговото ограничение или изкореняване;

• Защото основава рисков казус на национализация по браншов симптом, в най-хубавия случай по ръба на конституцията (а по-скоро в несъгласие с нея);

• И не на последно място - тъй като

основава причина за огромни и сполучливи искове против страната.

На мен ми се коства, че крайният резултат ще бъде прекачване на лотарийния бизнес в ръцете на Пеевски/Доган (било през концесия, било през тотализатора, откъдето " фамилният " бизнес на Пеевски тръгна). Васил Божков ще осъди страната за стотици милиони и ще е сключил добра договорка. Домусчиев ще резервира рекламния бюджет, към този момент от " държавния " тотализатор. Българите ще продължим да си даваме парите за талончета, само че тези, които не играем
хазарт, също ще платим – като данъкоплатци, по исковете на Божков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР