Евродепутатът на ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк ще бъде докладчик на

...
Евродепутатът на ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк ще бъде докладчик на
Коментари Харесай

Илхан Кючюк е новият постоянен докладчик на Европарламента за Северна Македония

Евродепутатът на ДПС/ " Обнови Европа " Илхан Кючюк ще бъде докладчик на Европейския парламент за Северна Македония през идващите 5 години, съобщи Българска телеграфна агенция. Кючюк, който от години работи по процеса на разширение на Европейски Съюз на страните от Западните Балкани, е първият български политик в Екологичен потенциал, който става непрекъснат докладчик на страна от района.

Комисията по външни работи има водеща роля измежду всички комисии на Европейския парламент във връзка с разширението на Европейския съюз. Тя е натоварена да дава отговор за политическите аспекти и да формулира позицията на Парламента за процеса на разширение като цяло. Комисията назначава докладчици за другите страни кандидатки, които са виновни да рапортуват на Парламента за политическите, икономическите и обществените развития в съответните страни.

" Поверяването на отчета за напредъка на Северна Македония на евродепутат от България е сериозен външнополитически триумф за страната ни. Това решение не е сигнал за оттегляне на страните от Западна Европа към процеса на разширение, а самопризнание за напредъка, който Северна Македония реализира по пътя си към Европейски Съюз, изключително във връзка с добросъседските връзки. Въпреки че за трети път в границите на 16 месеца Европейският съвет не съумя да реализира единодушие за започване на договаряния за присъединение, Северна Македония непрестанно потвърждава, че е част от европейското семейство ", съобщи Кючюк.

" Допускането на сходна стратегическа неточност отворя огромна язва в района и се надявам водачите на Европейски Съюз да преразгледат своето решение допустимо най-скоро. Предстои ни доста работа през идващите 5 години. Като евродепутат от страна, която не толкоз от дълго време трябваше да премине през договарянията за присъединение, добре знам, че процеса постоянно е бюрократичен и се основава на законови разпореждания, само че от време на време се води и от политически настроения. Моя съществена цел като докладчик е да заставам на страна от сходни политически спекулации и да оценям напредъка на Северна Македония въз основа на реализирани резултати и справедливи критерии ", приключи Кючюк.

Докладите на докладчиците се одобряват от комисията по външни работи преди да бъдат признати в пленарното съвещание. Съсредоточавайки се върху напредъка, реализиран по критериите от Копенхаген, отчетите образуват основата на позицията на Народното събрание за развиването към присъединението във всяка от страните кандидатки.

За България в годините на присъединение докладчик бе Джефри ван Орден от Англия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР