Евродепутатът Илхан Кючюк участва в дискусия на Европейския парламент в

...
Евродепутатът Илхан Кючюк участва в дискусия на Европейския парламент в
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: България губи ролята си на балансираща сила на Балканите

Евродепутатът Илхан Кючюк взе участие в полемика на Европейския парламент в България на тематика: „ Европейските вероятности за Западните Балкани”. Темата на събитието е изключително настояща поради отчетите на Европейската комисия за оценка на напредъка на всяка от страните от района.
По време на събитието участниците показаха главните акценти от отчетите за страните от района, напредъка на всяка от тях и показаха стратегическото значение на европейската интеграция на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора. В хода на полемиката отговаряха на журналистически въпроси, както и на въпроси, заложени от жителите.

„ Видно е, че тази Европейската комисия е надалеч по-амбициозна за работа със Западните Балкани, имайки поради обстоятелството, че страните от района ще вземат участие във имунизационната стратегия „ Ковакс” и ще се възползват от нея. Съществуват четири съществени провокации, които стоят пред нас: преди всичко е решаването на политическите проблеми, които се оказа, че са голяма спънка пред интеграцията на района. Следващото е неприятното ръководство, а новата методология сега залага на върховенството на закона и има повсеместен взор върху него и главните права и свободи. На трето място е неприятната съгласуваност - инфраструктурна, цифрова, просветителна, културна, а това води до междучовешка раздалеченост. По този въпрос Европейски Съюз излезе с проект за икономическо и обществено възобновяване, тъй като обезлюдяването е един от най-големите проблеми на района. И на последно място, само че не и по значимост, е основната роля на геополитическите сили за блокиране на договарянията. Забелязва се, че когато наближат избори във Франция, Германия или Холандия, европейското общество става сензитивно на тематика разширение на Европа.”, съобщи Кючюк при разкриване на полемиката.

Евродепутатът разяснява ролята на България в тези договаряния, защото е част от Европейски Съюз, само че в това време е районен съдружник и сътрудник на страните от Западните Балкани. Той акцентира напредъка и позитивните практики, които Македония показва по пътя за евроинтеграцията, измежду които са битката с проведената престъпност и върховенството на закона. Според него има още какво да се направи, само че не би трябвало да се подценява и рецесията с Ковид, която се отрази съществено на страната.

„ Република Северна Македония реализира триумф с участието си в НАТО, само че участието ѝ в Европейски Съюз остава настрана, поради редица въпроси, измежду които е и този с връзките сред България и Северна Македония. Трябва да се начертае пътна карта, която ще очертае бъдещето на района. Европейският парламент приканва за правдивост, с цел да стартира допустимо най-скоро първата междуправителствена конференция. Загубихме посоката и темпа на балансираща мощ. България има 14-годишен опит, който може да послужи за образец на страните от района, тъй като задачата на политиката е да се прави за идващите генерации. Аз ще не преставам да работя в посока на интеграцията на Северна Македония, тъй като виждаме, че има и положителни образци, които могат да послужат за доближаването на двете страни. Трябва да вършим смели стъпки за реализирането на свързаността, тъй като ще загубим доста, в случай че не вземем далновидни решения.”, съобщи Кючюк.

Евродепутатът е безапелационен, че разделянето на Албания и Северна Македония няма да носи позитиви за нито една от страните, включително и за България, и за Европейски Съюз.

В полемиката взеха присъединяване членовете на Европейския парламент и ръководители на българските делегации на парламентарно показаните политически групи, а модератор на събитието беше журналистът Милена Милотинова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР