Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и председателят на

...
Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и председателят на
Коментари Харесай

ВМРО предлага в София да има улица на американския президент Уилсън

Евродепутатът и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки и ръководителят на групата „ Патриоти за София “ Карлос Контрера внесоха предложение до Столичния общински съвет в София да се именува улица на 28-ия президент на Съединени американски щати Томас Удроу Уилсън.

"Президентът Уилсън е другар на България и точно той е индивидът, дал безапелационен отпор на желанието на Антаната за окупация и делене на страната ни. При мирните договаряния през 1919 година Уилсън отстоява тезата за оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в българските държавни лимити и осуетява проекта за ликвидирането на България като страна и разделянето на три региона, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния, стартиран в Ньой ", показват от Вътрешна македонска революционна организация.

Томас Удроу Уилсън е двадесет и осмият (1913–1921) президент на Съединени американски щати. Преди да заеме президентския пост е лекар по история и политически науки (от 1883 г.) в Университета „ Джонс Хопкинс “, гост-лектор в Университета „ Корнел “, професор по юриспруденция и политическа спестовност в Принстънския университет (от 1890 г.) и от 1902 година е президент на Принстънския университет, през 1912 година е определен за губернатор на щата Ню Джърси(1911–1913). Прави дейно антитръстово антимонополно законодателство, поддържа даването на изборни права на дамите, със закон понижава лихвата по заемите за фермерите, вкарва ограничения за възбрана на детския труд и закон за основаване на система за трудови компенсации, със закон покачва надниците и усъвършенства изискванията на труд за железопътните служащи, укрепва и уголемява армията и флота, като събира за това средства от нов налог върху постройките и повишение на налога върху облагата.

Той е вторият демократ, който служи два поредни мандата в Белия дом, първият е Ендрю Джаксън, като мандата му се свързва с влизането на страната в Първата международна война.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР