Евродепутатът, бивш премиер и дългогодишен експрезидент на ПЕС Сергей Станишев

...
Евродепутатът, бивш премиер и дългогодишен експрезидент на ПЕС Сергей Станишев
Коментари Харесай

Сергей Станишев събужда левицата на мащабен форум

Евродепутатът, някогашен министър председател и дълготраен експрезидент на ПЕС Сергей Станишев събра основни лица от целия политически набор вляво на конгрес за прогресивните леви решения. Там място откриха и вицепрезидентът Илияна Йотова, и изключени членове на Българска социалистическа партия на Корнелия Нинова като Петър Витанов, и представители на вътрешната съпротива в партията в лицето на Калоян Паргов, и основни социалисти, през днешния ден водачи на партии вън от обединението на Българска социалистическа партия, както и някогашни и сегашни министри.

Станишев призна в речта си за разкриване на форума  че е чул всевъзможни тълкования за аргументите да провежда форума, в това число от трибуната на Народното събрание. 

Той изясни, че е извънредно време да стартира сериозният диалог за политики. Но не за субпродуктите и ГМО-та, а за същинските решения на проблемите. 

А сътрудника му в Екологичен потенциал Петър Витанов в енергично слово, обрало овациите в залата, подсети, че до момента в който пишман леви водачи громят изкуствения разсъдък, лявото е това, което в продължение на година и половина създава механизмите за отбрана на европейските жители и регулациите му. " Лявото по никакъв начин не е демоде ", разгласи Витанов, който бе изхвърлен от Българска социалистическа партия и до момента в който оспорва едноличното решение на Нинова, стана член на немските социалдемократи. 

Станишев пък обърна особено внимание на псевдонационалистическите лозунги на боязън против Еврозоната или джендър идеологията, размахвани у нас (по Корнелия Нинова и Костя Копейкин - б.р.),, до момента в който светът се намира в интервал на невиждана промяна, в това число във връзка с навлизането на изкуствения разсъдък.

Бившият министър председател предизвести категорично, че не влезе ли България в този развой в точния момент, рискува още веднъж да остане в периферията, освен това до момента в който извоюва мястото си в новите енергийни коридори, или ще изпадне от плановете. И всичко това на фона на рецесиите в страната във връзка с обществените политики и заплащания. 

" Преди 100 години точно социалдемокрацията постави рамките, границите на индустриализацията, на капитала ", подсети той.

Левицата у нас по думите му, вместо да излъчва политики, става все по-ретроградна. " Всякакви приказки за външни и вътрешни врагове не могат да се употребяват като заслон за безспорния отлив на доверие ", сподели Станишев. 

Той насочи рецензия към Българска социалистическа партия за това, че е свела политиката до битовизмите, до тематиките за оцеляването като повдигането на пенсиите и майчинските.

И дефинира като нечуван политическия шпагат, изпълняван от Столетницата напоследък - с единия крайник сякаш в европейските политики, а с другия - при тези, стартирани от политици като унгарския министър председател Виктор Орбан. 

Потвърждение на опасенията му насочи и Джакомо Филибек, генералният секретар на ПЕС, който непосредствено съобщи, че е покъртен от обстоятелството по какъв начин след 5 следващи парламентарни избори, тежка политическа рецесия в страната, шефката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова намира време вместо да се занимава с решенията на проблемите в България, да провежда джендър референдуми и да критикува  решението на Екологичен потенциал да одобри Истанбулската спогодба. 

" Българската левица заслужава повече ", отсече Филибек в навечерието на изборите за Екологичен потенциал тъкмо след година. 

" Нашите полезности са най-хубавият компас за верните решения в този сегашен комплициран свят ", сподели още Станишев, а сътрудника му от ПЕС подсети, че отстояването на идеологията даже в турбилентното време е най-праивлната тактика.

Бившият министър-председател не пропусна и тематиката за войната:

" Не можем да си затваряме очите за това кой атакува и кой се пази в този спор. И нямаше по какъв начин Европейски Съюз да не заеме страна, само че точно социалдемократическото начало е това, което има за задача да работи за мир ", уверен е някогашният водач на ПЕС. 

Политологът доцент Борис Попиванов пък означи, че лявото може да закъснява от време на време, само че постоянно идва. 

И е извънредно време лявото да не се задоволява единствено с трохите, оставени от масата на десницата, а е длъжно да предложи цялото меню, сподели той изключително в подтекста на следващите договаряния за съставянето на постоянен кабинет у нас. 

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР