Евродепутатът Ангел Джамбазки обвини Македония, че не спазва договора за

...
Евродепутатът Ангел Джамбазки обвини Македония, че не спазва договора за
Коментари Харесай

Джамбазки: Македония не спазва договора за добросъседство

Евродепутатът Ангел Джамбазки упрекна Македония, че не съблюдава контракта за добросъседство и другарство с България.

,,Отдавна трябваше да бъдат приведени редица ограничения, като да вземем за пример - трябваше да завърши потреблението на езика на омразата, трябваше да бъдат издадени учебници на български език, не трябваше да се вършат антибългарски изявления. Нищо от това не се е случило към момента. Това тревожи българското общество ", съобщи Джамбазки.

Според него македонският министър председател Зоран Заев се бави.

,,Той дава обещание на всеки всичко, само че не извършва поетите отговорности. И това няма да докара до добър резултат и до добър краен резултат. Нашият апел към господин Заев е да съблюдава този контракт, в случай че желае да продължи да получава поддръжката и на нас като европейски представители, и на българското общество като цяло ", съобщи българският представител в Екологичен потенциал.

Евродепутатът от Европейската национална партия Андрей Ковачев също изрази отчаяние от езика на омразата против България в някои македонски медии.

,,Македония постоянно е била неизменима част от Европа, както и част от българското завещание. Всички исторически разногласия би трябвало да бъдат решени по пътя на добросъседството, толерантността и историческата правдивост “, съобщи Ковачев по време на разискването на отчета за напредъка на западната ни съседка по пътя към участието ѝ в Европейски Съюз.

,,Във връзка с това не мога да скрия моето отчаяние от продължаващите антибългарски изявления в някои македонски медии. Не единствено физическите граници би трябвало да бъдат алегорични, нашето общо бъдеще, за което работят държавните управления и на България, и на Македония, само че и духовните граници, които бяха построени от тоталитарните режими, говорът на омразата, всичко това би трябвало да бъде преодоляно по пътя на европейската интеграция ", сподели Ковачев.

Междувременно взаимната мултидисциплинарна комисия по историческите и просветителните въпроси сред България и Македония ще се събере на двудневно съвещание в Националния исторически музей в София. Това ще бъде трето съвещание на комисията, основана по силата на контракта за другарство сред двете страни. Предвижда се всяка година тя да показва общ отчет за активността си на държавните управления на София и Скопие.

На последното ѝ съвещание бяха обменени учебници по история. До момента България е показала над 30 страници бележки по учебници по история в Македония, защото българските представители са установили съществени проблеми в образователното наличие, припомя Bulgaria ON AIR.

На двустранна среща преди дни в Солун с македонския си сътрудник Никола Димитров българският първи посланик Екатерина Захариева разиска съответните стъпки по използване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни и съобщи, че е в общ интерес взаимната мултидисциплинарна комисия най-сетне да излезе с действителни резултати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР