Евродепутатът Ангел Джамбазки и Председателят на Патриоти за София в

...
Евродепутатът Ангел Джамбазки и Председателят на Патриоти за София в
Коментари Харесай

Джамбазки и Контрера искат оставката на неадекватния КЕВР

Евродепутатът Ангел Джамбазки и Председателят на ”Патриоти за София ” в Столичния общински съвет Карлос Контрера желаят оставката на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Причината - несъответстващите дейности на регулатора в областта на ВиК услугите. Припомняме, че сега тече закритото съвещание на КЕВР, на което би трябвало да се вземе решение за новите цени на водата в 13 града. Очаква се цените да се покачат доста, като най-драстично това ще се отрази на джоба на жителите на Разград и Шумен. Под прозорците на КЕВР на столичния бул. " Дондуков " Българска социалистическа партия организира митинг. Срещу решението се разгласи и предходната седмица националния омбудсман Мая Манолова.

" Приетите бизнес-планове на ВиК операторите през т.г. заложиха ценови бомби, които безпричинно товарят потребителя с решението на нерешeни с десетилетия проблеми във водоснабдяването. Бизнес-плановете не дават изясненост по какъв начин ще се развиват ВиК системите и по какъв начин ще се усъвършенства качеството на услугите. Единственото, което стана ясно е, че потребителят ще заплаща скъпо и прескъпо без явен ангажимент за възстановяване на обслужването ", се споделя в обща позиция на евродепутатът Джамбазки и общинския консултант Контрера.

Според тях дейностите на КЕВР по отношение на целия ВиК бранш са " изцяло несъответстващи ".

Със своите решения сякаш самостоятелния КЕВР сподели цялостна беззащитност и липса на какъвто и да е потенциал да наложи идентични стандарти и да принуди всички ВиК оператори да ги съблюдават ", се споделя в позицията.

Оценката на Джамбазки и Контрера е, че философията на енергийните комисари е " потребителят да бъде претрупан да заплаща за греховете на цялата система ", а изявленията от страна на КЕВР, че съблюдават закона и няма по какъв начин да се предотврати шоковото нарастване на цените за крайния консуматор са " симптом на професионална импотентност ".

В решенията на комисията не откриваме никакъв разбор и опити за възстановяване на успеваемостта, никаква техническа и логическа преценка до какъв тъкмо позитивен резултат ще докара нарастването на комплексните цени на ВиК услугите в страната. Няма ясна политика и идея по какъв начин понижаваме загубите на вода, по какъв начин обезпечаваме водоснабдяването на цели райони. Липсват визия и тактика по какъв начин да се усъвършенства канализацията. КЕВР работи на парче и формално-счетоводно, декларират Джамбазки и Контрера.

Те задават и три въпроса към КЕВР:

Как и с какъв брой ще намалеят загубите на вода по области? Ако бъдат понижени загубите на вода, ще се усили фактурираното количество, а с това и приходите на ВиК операторите - тогава те ще имат задоволително средства и не е належащо да се усилва цената?

Как КЕВР подсигурява непрекъснатото водоснабдяване на популацията, в случай, че има области от страната, в които с месеци са или на воден режим, или без водоснабдяване?

Кога КЕВР ще стартира да санкционира ВиК операторите, които не си извършват капиталовата стратегия по годни?

Ако КЕВР твърди, че официално съблюдава закона, то за какво не огласи, че има пропуски и неточности, които да бъдат поправени, а първо одобри бизне-плановете, усили цената на водата, и чак по-късно стартира да приказва за " неприятния закон ".

Според Джамбазки и Контрера е явно, че КЕВР би трябвало да бъде разграничена на две обособени комисии - за енергийно контролиране и за водно контролиране.

Целта на обособения воден регулатор е да бъде формиран от ВиК специалисти, които преди всичко да създадат разбор какви са характерните проблеми за всеки райони и по какъв начин да бъдат решавани.

Освен това съгласно Джамбазки и Контрера водният бранш би трябвало да бъде окрупнен, а страната да сътвори профилиран фонд, който да обезпечи финансовите средства за създаване и поддържане на ВиК инфраструктурата. " Сегашният модел, при който потребителят носи цялата финансова тежест е сгрешен, неработещ и ще докара до цялостен колапс на водоснабдяването в България ", показват още в позицията си двамата представители на Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР