Евродепутатът Ангел Джамбазки дойде в Пловдив по покана на Съюза

...
Евродепутатът Ангел Джамбазки дойде в Пловдив по покана на Съюза
Коментари Харесай

Джамбазки: Мобилният пакет ще убие транспортния ни бизнес

Евродепутатът Ангел Джамбазки пристигна в Пловдив по покана на Съюза на интернационалните превозвачи у нас. Малко преди този момент към жестоките френски претенции за „ Мобилен пакет 1 ”, съгласно които на всеки три седмици българските водачи би трябвало да се връщат у нас, се прибавиха и настоявания в сходен звук от Австрия. Те гласят, че с изключение на водачите, у нас би трябвало да се връщат и камионите. В Брюксел очевидно откриха някаква непозната психика в камионите - несъмнено по тази причина желаят да се връщат в родината си, с цел да поддържат връзка с други камиони. Това е скъпо, замърсява околната среда и е пряк опит да бъда разрушен българският транспортен бизнес, който дава 17% от Брутният вътрешен продукт, сподели Джамбазки.

- Г-н Джамбазки, по какъв начин българските евродепутати работят против новите австрийски оферти по „ Мобилен пакет 1 ”?

- Всички български представители сме обединени да действаме дружно. Съгласуваме между тях предложенията, търсим обединения. Аз съм по-облагодетелстван, тъй като моята група е по-скоро Източноевропейска и там всички нейни представители са натискани по същия метод. Изградили сме коалиция от България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Прибалтийските страни, които също са ударени грубо.

Всеки от нас е направил една дъска със 751 имена в кабинета си, брои и преценя всяка една корекция какъв брой имена може да събере. Ако решим, че можем да осигурим нужните гласове, организираме полемика и избор. На последната сесия в Страсбург тази седмица още веднъж обсъждахме държанието на австрийците - техните оферти не са скандални. Правим всичко допустимо да не бъде взимано решение в границите на този мандат. Чакаме да пристигна Румънското председателство, тъй като съседите са от нашата страна на барикадата - те също ще са наранени. Ще създадем всичко по силите си да не бъдат признати тези документи.

- Това ли е тактиката - да не се одобри „ Мобилен пакет 1 ” по време на австрийското председателство, а да се отсрочи за по-нататък? Ако обаче не мине по време на румънците, по-късно ръководител още веднъж ще е страна " от другия лагер "?

- В момента това, което се пробват да ни задължат австрийците, е с изключение на водачите, в страната да се връщат и камионите им. Това е злополука за нашите превозвачи. В момента в Европейския парламент има засилена група, която поддържа тези претенции - има огромна лобистка група на Макрон.

Голяма е и немската група. Натискът е от доста страни и в случай че се поддадем, това ще е краят на българските превозвачи.

- Какъв е шансът ни, в случай че устискаме до идващия парламент?

- Да дойдат повече нови хора - европейци, които мислят като нас.

- Какви шансове имаме за това?

- Имаме доста диалози, които са съдружни, в Европарламента. Правим контакти с разнообразни други групи - те желаят от нас да подкрепим неща, които, като преценим, че не ощетяват България, поддържаме. Същото чакаме и от тях в този момент. Става дума за замяна на поддръжка, а не за някакво задкулисие. В момента натискът на западните лобисти е доста мощен и в случай че се отвори процедурата за гласоподаване, ние ще загубим. Целта ни е да бойкотираме декемврийската сесия. Остават февруарската и тази през март. След това Европарламентът се разпуска. Искаме това нещо да се взема решение от законен нов парламент. Не от парламент, който е изчерпал мандата си и ще смени състава си най-малко на две трети след изборите през май. Мога да ви кажа стотици имена, в това число и от България, на хора, които няма да бъдат определени в идващия парламент. Точно в подобен мъждив интервал новобранците елементарно могат да бъдат купени и да гласоподават против нас.

Отивал лобистите и ги купуват, а те по-късно не дават отговор пред никого.

- Дори да приказваме за националистическите френски и немски партии, те ще поддържат отново тяхната визия за този мобилен пакет.

- Не е доста несъмнено! Социалистите и демократите ще бъдат доста смешни на евроизборите.

- Да, само че в Европарламента отново социалисти, либерали и ЕНП ще имат болшинство, макар растежа на националистическите обединения.

- В Европейската национална партия има разнообразни течения. Тя потегля да се преформатира - дали ще е с Макрон, или с Орбан. А Орбан в никакъв случай няма да се съгласи на подобен пакет. Влиянието му е доста мощно в ЕНП. Никой от източноевропейските страни няма да се съгласи на австрийските оферти, тъй като това значи да се самоубие и да му ударят грубо бизнеса. В момента пресата над нас е мощна, тъй като не знаят състава на Народното събрание.

- Мисля, че надценявате въздействието на Орбан в ЕНП. Какъвто и да е новият състав на Евр Народното събрание - французи, германци и австрийци отново ще гласоподават против нашите превозвачи.

- Да, ще гласоподават, само че тогава ще се смени съставът на испанците, да речем. В момента те и португалците са доста пасивни. А испанци и португалци също ще бъдат ударени тежко от мобилния пакет. Разчитаме на тях. Не можем да разчитаме на гърците, които сега са доста задлъжнели на Евросъюза и си гледат своя интерес. Има борба жестока на центъра против периферията на съюза. Знаете ли по какъв начин купиха Кипър? Обещаха им, че ще създадат дерогация за тях (влизане в действие със забавяне). За Кипър няма да има връщане на камиона. Кипър беше на моята дъска за поддръжка - към този момент го няма там.

- Кипър го броят за пренебрежимо дребен и също така е островна страна.

- Точно по този начин! Обаче има един глас в съвета. Германците са вълци в овча кожа. В залата на Народното събрание са хахо-хихи, само че когато би трябвало да си преследват ползите си, са брутално нахални и арогантни. Те не престават да гледат на Европейския съюз като на своя колония, в която те са белите колонизатори, а ние - източник на евтина работна ръка.

- Какъв е дялът на българските интернационалните транспорти в европейския общ пазар?

- Моите асистенти направиха изследване и се оказа, че е над 10% сигурно. Това е доста - приказваме за 17% от брутния ни вътрешен артикул. Излиза близо 12 милиарда евро на година. Това е третият по величина дял в стопанската система, ни след енергетиката и туризма. В енергетиката знаете какво е заплащането - толкоз високо е и в интернационалните транспорти.

- Говорим за бранш, който не генерира работещи небогати като този на шивачките, нали?

- Точно по този начин! В превоза няма работеща беднотия - тук има заплати от порядъка на 3 - 4 хиляди евро. Зад тях стоят 150 000 фамилии. Тези хора изкарват мъчно парите си, връщат се тук и техните фамилии употребяват тези средства. След тях по веригата има магазини, застрахователни форми, недвижими парцели, спедитори, лизингодатели... При приемане на австрийските претенции всички те ще преживеят разгром. И западните ни сътрудници се огледаха в този наш бизнес, тъй като работи. Казвам непосредствено: тук става въпрос за кражба на бизнес и фрагменти.

- Вие ли ще сте лидер на листата на патриотите?

- Това въобще не е ясно. Според мен първо би трябвало да имаме вътрешни избори - по този начин ще мотивираш хората и ще се види кой защо е. Тогава с сътрудниците ще си кажем почтено и мъжки всичко. Да се създадат изборни комисии от всички участници в обединението. Не би трябвало никой да се опасява от вътрешни избори. За да има вътрешни избори, би трябвало да се получи единодушието на трите организации в Обединените патриоти. Ако не се реализира единодушие, ще се търсят други разновидности.

- Търсите ли нов вицепремиер? Валери Симеонов сподели, че това не е доста неотложно.

- Ние - не! Първо би трябвало да ревизират своите диалози в Национален фронт за избавление на България, след това те би трябвало да бъдат разисквани в обединението Обединени патриоти и по-късно - в Коалиционния съвет. Когато сътрудниците от НФСБ обсъдят ситуацията, ще ни уведомят.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР