Евродепутат Момчил Неков е разтревожен от избиването на стотици овце

...
Евродепутат Момчил Неков е разтревожен от избиването на стотици овце
Коментари Харесай

Момчил Неков към ЕК и ЕОБХ: Има ли алтернатива на умъртвяването на дребни преживни животни около огнището на зараза?

Евродепутат Момчил Неков е угрижен от избиването на стотици овце и кози в Бургаско и Ямболско, подхванато поради намерено огнище от чума по дребните преживни животни. В отговор на терзанията на производители, Неков търси опция на мярката "умъртвяване по човечен метод ". Според него тя е последна и заплашва поминъка в тези погранични региони на Европейски Съюз.
Заради създалата се рецесия и митингите на животновъдите Момчил Неков насочи незабавни въпроси към Европейската комисия /ЕК/ и Европейският орган за сигурност на храните /ЕОБХ/, като упорства за бързи и своевременни органи.

Ето въпросите на Момчил Неков към Европейска комисия:

През юни 2018 година бяха установени два случая на чума по дребните преживни животни в с. Воден, община Болярово и с. Кости, община Царево. В разследване на това бяха умърртвени 1400 дребни преживни животни с. Воден и 394 в с. Кости.

На 4 юли са били получени позитивни резултати на чума по дребните преживни животни от лабораторията CIRAD във Франция за животни в селета Крайново, Шарково и Странджа за проби, които са били взети няколко седмици преди този момент.
Според експерти в бранша, оповаващи се на научна литература, по отношение на чумата по дребните преживни животни, се оказва, че животните могат да развиват имунитет и да преодоляват болестта.

Европейска комисия посредством решение за осъществяване 2018/954 от 4 юли дава рекомендации на Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ да предприеме ограничения за попречване на заболяването по дребните преживни животни в Европейски Съюз. БАБХ е излязла със заповед всички дребни преживни животни в посочените селища да бъдат ефтанизирани по човечен метод.

1. Не намира ли Комисията мярката "умъртвяване по човечен метод " за последна и застрашаваща единствения занаят в тези погранимни региони на Европейски Съюз?

2. Какви други възможности на тази мярка предлага Европейска комисия?

3. Би ли наложила Европейска комисия сакнкции на България при положение, че дребните преживни животни във въпросните селища бъдат изолирани в затворени животновъдни обекти без контакт със среда, която подготвя разпространяването на чумата по дребните преживни животни?

Въпрос към Сьорен Нилсен, ръководител на Панела по въпросите на хуманното отношение и здраве на животните към ЕОБХ:

1. Може ли да ме информирате какви други ограничения, с изключение на убийствата на животни, бихте предложили на овцевъдите в тези райони?

2. Дали споделяте мнението, че животните могат да бъдат изолирани в особено избрана плантация и следени от близко, вместо да бъдат ефтанизирани хиляди здрави животни от няколко стада?

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР