Евроатлантическите партии разполагат с конституционно мнозинство в 48-ото НС, но

...
Евроатлантическите партии разполагат с конституционно мнозинство в 48-ото НС, но
Коментари Харесай

Групата на Плевнелиев приключи консултациите, внася в НС декларация с резултатите

Евроатлантическите партии разполагат с конституционно болшинство в 48-ото Народно събрание, само че са извънредно опълчени една на друга. Това съобщи Росен Плевнелиев след края на серията от срещи сред контакната група с партии от 48-ото Народно заседание. Припомняме, че първите диалози се състояха в събота с ГЕРБ и " Български напредък ", а през днешния ден и с Движение за права и свободи.

" Продължаваме Промяната ", " Българска социалистическа партия за България " и " Демократична България " отхвърлиха присъединяване в тези договаряния. Покана не беше отправяна само към " Възраждане ".

Росен Плевнелиев показа план на декларация, която още на следващия ден ще бъде импортирана в Народното събрание с вярата тя да бъде разисквана в пленарната зала. Тя, по думите му, отразява постигнатото досега от контактната група, откритите пресечни точки и решения, за които имало конституционно болшинство. В документа се заявява подготвеност да се работи по следните цели:
Полагане на старания политическите сили в 48-ото Народно заседание да се върнат към духа на парламентаризма.Съставяне на постоянно държавно управление, с цел да се избегне риска от властническо ръководство.Приемане на пакет от законопроектите по Плана за възобновяване и резистентност за ускорение на модернизацията посредством механизмите на европейската взаимност. Мерки за битка с корупцията, което значи пълна прозрачност при всички публични поръчки и търгове. Всеобхватна промяна в бранш " Правосъдие ", която да докара до бързо и дейно правоприлагане, зад която да застане конституционно болшинство. Ще подкрепим правна промяна като до 6 месеца ще организираме необятно разискване, в това число и Венецианската комисия. До една година ще правим нужната конституционна смяна, основана напълно на институционален, а не на на индивидуален метод.  Осъждаме концепцията за цялостна смяна на конституционния модел с цел въвеждане на президентска република, защото това води до риск за властническо ръководство.  Изразяваме своята мощна политическа воля за по-нататъшна интеграция на България в Европейски Съюз и НАТО, както и участие в Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Подкрепяме програмата за ускорено превъоръжаване на българската армия. Одобрение на втората част от покупката за изтребители F-16 за допълнение на ескадрилата на Военновъздушни сили. Осъждаме експанзията на Русия и противозаконното анексиране на украински територии.Препотвърждаваме позицията на България за изрично непризнаване на тази анексия, както и цялостната си поддръжка за сигурността, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Потвърждаваме присъединяване на България в осъществяването на признатите решения на НАТО и Европейски Съюз за оказване на военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна.  Отчитаме нуждата от усилване на сигурността в района. Препотвърждаваме готовността на България да взе участие интензивно в следвоенното възобновяване на Украйна.Апелираме към Русия да се изтегли неотложно и абсолютно от окупираните украински територии. Не одобряваме квалифицирането от страна на Русия на България, държавите-членки на Европейски Съюз и НАТО, както и всички страни от демократичния свят като " вражески ". Това ни задължава да приемем кодекс на държание с съответни ограничения за отбрана на националния интерес, подсилване на качествата за защита, в това число и ограничения за киберсигурност. Поемаме ангажимент за усилване на устойчивостта на нашата млада народна власт към хибридни въздействия.
Текстът на декларацията е координиран и с представители на политическите сили, които отхвърлиха среща с контактната група, съобщи Плевнелиев.

" Тъй като геополитиката диктува дневния ред на България, на Европа и на света, още веднъж геополитиката може да даде решението и вкъщи. Именно партиите, които имат подобен метод на ценностно мислене, имат опция да се обединят от общите си хрумвания, идеали и полезности ", добави Соломон Паси. 

На въпрос възможностите на коя политическа мощ да излъчи държавно управление са по-големи, Плевнелиев отговори: " Виждаме предпочитание на политическите сили, ненапълно и под натиска на жителите, че би трябвало да има работещ парламент и работещо държавно управление, да дадат всичко от себе си и да търсят пресечните точки за основите на едно държавно управление. Някои приказват за държавно управление в границите на избран интервал - антикризисно примерно до локалните избори. Други приказват за това, че може да има експертно, програмно държавно управление, даже съдружно. Сега обаче огромна част от политическите сили не са подготвени да влязат на равнището на лидерски срещи и спор за това по какъв начин да се слагат основите на едно стабилно държавно управление. Формули всевъзможни. Всяка една от тях е допустима, без значение с който и да е мандат, без значение каквато и да е формулата, ние молим и ще продължаваме да бъдем разполагаем за политическите партии, в случай че можем да допринесем с нещо за това да има работещо държавно управление. Някои го назовават " антикризисно " и виждаме сериозна политическа воля за това ", регистрира Плевнелиев. 

" Решаването на настоящите проблеми минава през решаването на политическата рецесия. Решаване на политическата рецесия минава през съставянето на болшинство и държавно управление. Това болшинство би трябвало да е евроатлантическо. Без НАТО ние не може да осигурим сигурността на страната, без икономическите принадлежности на Европейския съюз ние не може да решим нито един проблем на хората. Ето за какво ние желаеме, идейнохомогенноевроатлантическо болшинство ", съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи след срещата с контактната група.

Цонев дефинира извършения с Плевнелиев и Паси диалог като концептуален, по време на който от придвижването са изразили позицията си, че без разговор нито един проблем не може да бъде решен.

Плевнелиев пък посочи, че са намерили доста пресечни точки по време на диалога. " Виждаме доста мощна мотивация на евроатлантическите сили. Още първоначално казахме, че в случай че има някакво болшинство в този парламент, то може да бъде единствено евроатлантическо. Ще продължаваме да отстояваме и да се борим за мощна България в Европейски Съюз и НАТО ", сподели той.

Очаква се още тази седмица президентът Румен Радев да стартира съвещания с парламентарните групи преди връчване на първия мандат за сформиране на държавно управление. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР