Евроатлантическата общност - от Вашингтон до София и Атина -

...
Евроатлантическата общност - от Вашингтон до София и Атина -
Коментари Харесай

От Вашингтон до София и Атина - всички приветстват Македония

Евроатлантическата общественост - от Вашингтон до София и Атина - приветства историческото решение на македонския парламент за осъществяване на конституционни промени, които се изискват за използването на Договора от Преспа, слагащ завършек на траялия 27 години спор с Гърция за името, съобщи БГНЕС.
Съединени американски щати приветстваха решението на Народното събрание на Република Македония да стартира конституционните промени. „ Съединени американски щати имат вяра, че Договорът от Преспа е исторически късмет за укрепването на стабилността, сигурността и благоденствието в целия регион”, съобщи говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. Американският дипломат в Скопие беше един от първите, които поздравиха през вчерашния ден македонските управляващи с изхода от историческото гласоподаване. Посланик Джейс Бели написа в Twitter, че депутатите от всички партии са посочили мъдрост с решението си, което ще обезпечи мястото на Македония в западния свят и неговите институции – НАТО и Европейски Съюз.
Сходна на формален Вашингтон позиция изрече и някогашният интернационален медиатор в разногласието за името, американският посланик Матю Нимиц. Пред „ Гласа на Америка “ той съобщи, че конституционните промени са огромен прогрес за Македония, Балканите и Европа.
Похвали към държавното управление на Зоран Заев пристигнаха и от Виена, която ръководи Съвета на Европейския съюз, и от Гърция.
Австрийският канцлер Себастиан Курц приветства сформирането на болшинство от две трети в македонския парламент, което е належащо за осъществяването на конституционните промени, произлизащи от Договора от Преспа. " Това дава мощен вятър в напъните за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз със Северна Македония през идната година ", се споделя в изказването на Курц. Той означи, че приближаването на страните от Западните Балкани до Европейски Съюз е значим приоритет за австрийското председателство и че едвам откакто тези страни станат членки на Европейски Съюз, Съюзът ще бъде цялостен.
Гръцкият министър председател Алексис Ципрас, който от през вчерашния ден пое и Външното министерство след оставката на Никос Кодзиас, съдействал доста за подписването на Договора от Преспа, съобщи, че това е „ ден на наслада “.
Към поздравленията се причислиха и от Берлин, където министърът по европейските въпроси във Външното министерство Михаил Рот похвали македонските политици, че са сложили с решението си държавните ползи над партийните.
България също приветства решението на Народното събрание в Скопие. " Ние ще продължим да бъдем най-искрен и непосредствен другар в този развой ", се споделя в позиция на Министерството на външните работи. " Вярваме, че това е най-правилното и само отговорно решение, което дава късмет за благополучие на всички жители в района. Поздравяваме всеки един депутат, който е дал гласа си в интерес на общото ни бъдеще в НАТО и Европейския съюз ", показва Външнополитическото ни ведомство.
Междувременно в известие на Руското посолство в Скопие, оповестено в Twitter, се споделя, че Москва няма да промени позицията си във връзка с името на Република Македония.

напомня, че в края на юни Македония и Гърция подписаха Договора от Преспа, с което се поставя завършек на траялия повече от 27 години спор за името. Новото име на страната, което договориха министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас, е „ Република Северна Македония “.
Промените в Конституцията бяха подкрепени от 80 депутати, в това число 8 народни представители от ВМРО-ДПМНЕ. С решението си македонският парламент откри пътя на страната за участие в НАТО и започване на договаряния с Европейски Съюз, а също по този начин затвори страницата, в която Македония носеше определението " Югославска ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР