Евро за България?, пита авторитетният германски всекидневник ФАЦ в нова

...
Евро за България?, пита авторитетният германски всекидневник ФАЦ в нова
Коментари Харесай

Юнкер дърпа България към еврозоната заради своя дневен ред

" Евро за България? ", пита авторитетният немски ежедневник ФАЦ в нова сериозна обява по тематиката. Авторът ѝ Вернер Муслер вижда паралели с присъединението преди време на Гърция към еврозоната. Ето причините му.

Още в подзаглавието на публикацията се прецизира, че присъединението на Гърция към еврото е било неточност. Един от значимите заключения на Муслер гласи: Юнкер дърпа България към еврозоната не поради самата нея (тук може да се употребява хубавата българска метафора " поради черните ѝ очи " – б.ред), а поради личния си политически дневен ред. Припомня се, че при започване на българското европредседателство шефът на Европейската комисия е подкрепил желанието на България да се причисли към общата валута.

" С това политическо изказване Юнкер изпреварва съответните отчети на своята лична комисия и на Европейската централна банка (за готовността на България – б.ред.), които се чакат през май. В София възприеха позицията на Юнкер като заричане. Българското държавно управление, което желае присъединението, акцентира, че страната извършва условията. И това на пръв взор е по този начин: държавният бюджет е уравновесен, държавният дълг е един от най-ниските в Европейски Съюз, инфлацията и лихвеният % се приближават до тези в еврозоната ", написа създателят и прецизира, че България има потребност още от двугодишно преходно обвързване с еврото и от закон за централната банка. И освен това състояние ще бъде подготвена за присъединение през лятото на 2020 година.

" Юнкер хитро напомня, че на фона на тази сполучлива равносметка и в благозвучие с европейските контракти на валутния съюз не му остава нищо друго, с изключение на да одобри България " установи Муслер, съгласно който ръководителят на Европейска комисия съзнателно не помни, че в други случаи критериите за присъединение към еврото въобще не са били интерпретирани толкоз безусловно. Например, когато Италия беше призната за член-основател на еврозоната - макар огромната си задлъжнялост. Във втората половина на публикацията му четем:

" Като имаме поради опита от еврокризата към този момент е ясно, че не трябва да се гледа единствено дословният текст на контракта. Ясно е, че България не желае да бъде сравнявана с Гърция, която влезе в еврозоната само с помощта на фалшифицираните статистики. Не може да се отхвърли обаче, че има и паралели с приемането на Гърция във валутния съюз, което несъмнено беше неточност.

Първо, България е най-бедната страна в Европейски Съюз, а конкурентоспособността на стопанската система ѝ съществено изостава. Гръцката рецесия сподели какво се случва, когато една стопански слаба страна се огъне под тежестта на условията на общата валута, само че не може да обезцени личната си валута. Тъкмо заради това по всичко проличава, че България би трябвало да продължи наваксването с инструмента на личната си валута до тогава, до момента в който на съумее да съкрати дистанцията. От друга страна информациите за казуса с корупцията в тази страна, които не секват, повдигат и въпроса дали в България правовата страна въобще действа. Същият въпрос неведнъж беше поставян в Гърция в границите на другите кредитни стратегии.

Естествено, българите имат право тяхното предпочитание за участие в еврозоната да бъде обективно тествано. Те обаче би трябвало да посвикнат с мисълта, че вероятно ще бъде в техен интерес да не форсират приемането на еврото. И на първо място би трябвало да бъдат наясно, че Юнкер ги придърпва към еврозоната не поради тях самите, а просто тъй като си има личен политически дневен ред. "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР