Евро Дом Дизайн проектира и изгражда къщи с метална конструкция

...
Евро Дом Дизайн проектира и изгражда къщи с метална конструкция
Коментари Харесай

Огнян Огнянов: Изграждането на къщи с метална конструкция е по-евтино и по-бързо

" Евро Дом Дизайн " проектира и построява къщи с железна структура от 2017 година Разговаряме с създателя на компанията Огнян Огнянов, който има 15 години опит в строителния бранш, за този способ на създаване, който към момента не е толкоз известен в България. Немската технология дава обещание по-бърз градеж, по-ниска цена и по-ниски разноски за отопление и изстудяване.

- Г-н Огнянов, компанията Ви се занимава с построяването на жилищни здания с железни структури. Кога започнахте активност и за какво се насочихте към тази технология?

- Ние сме относително млада компания, учредена през 2017 година. Приблизително две години сме към този момент на пазара. Винаги сме били в строителния отрасъл, само че тогава сме изграждали монолитно строителство.

Предлагаме това строителство, тъй като е опция на монолитното от позиция на това, че става по-бързо, по-евтино и не изисква огромна техника и запас от огромен екип хора. Една къща от 100 кв. м се построява с екип от 6 до 8 души.

Видяхме тази технология отвън страната - в страни от Европейския съюз, които оферират този артикул. Този вид къщи е публикуван най-много във Франция. В избрани региони на страната, не в цялата, със закон еднофамилните и двуфамилните къщи към този момент се построяват по тази система. Затова гледаме да пренесем този тип строителство и в България. То се води напълно изсъхнало строителство - няма влажен развой, с изключение на фундамента, който построяваме.

Най-големите преимущества на този вид строителство са бързината, енергийната успеваемост от позиция на добра топлоизолация и по-бюджетната цена, налична за всеки един човек.

- Кое оказва помощ за по-добрата енергийна успеваемост?

- Всички материали по външните стени обезпечават топлоизолация - стиропор, магнезиева повърхност, каменна вата и два пласта гипсокартон. Когато ги подредим, се получава 25 см топлоизолирана стена.

Магнезиевата повърхност е доста забавен артикул, изключително за нашия пазар, където множеството строители към момента не я употребяват. Те работят с OSB - пресована повърхност от стърготини. Това не е добре, тъй като гният и вършат конденз. Магнезиевата повърхност е лека, не гори, не гние и обезпечава топлоизолация. Може да се употребява и по външни стени, тъй като има добър естетически тип.

В бюджетната ни цена влиза петкамерна дограма с К-стъкло (стъкло с незабележим тъничък пласт железен окис, който отразява и резервира към този момент основаната топлота в помещението - бел. а.). В момента коефициентът на топлоизолация е 22 %. Самата къща може да се затопля или охлажда с доста малко сила.
 Снимка 456625
Източник:

- В България къщите с железни структури не са известни. Защо? Можем ли да споменем страни, в които те са необятно публикувани?

- В цяла Европа се строят подобен вид къщи. Вече споделих за Франция, в Германия също са доста известни. Знаем, че в скандинавските страни се строят дървени къщи - от дървена структура. В България също можем да предложим такава, само че няма толкоз първокласен дървен материал. Има опция да се докара от трета страна, като Беларус, само че тогава не можем да влезем в тази бюджетна цена, тъй като е скъпо. Ако има клиент, който желае дървена, въпреки всичко това е допустимо.

Металната структура е забавна от позиция на това, че е доста издръжлива. Давам образец с Айфеловата кула - тя не мърда, в случай, че е открита. А ние, преди да затворим стените, обработваме металната структура със специфичен грунд три в едно. Това ни разрешава да дадем 100 години гаранция на металната структура.

Важното е, че да отбележим още, че при случай на земетресение, магнезиевата повърхност е гъвкава и обира огромна част от вибрациите. Това е изчислено авансово и сме намерили най-хубавата форма на създаване.

Този вид строителство занапред навлиза в България. Голямата част от актуалните ни планове са за сред 30- и 45-годишни - младо потомство, което чете, знае и е осведомено и има огромен интерес. Тук по-бързо се случват нещата и е по-евтино от монолитното строителство.

- Еднотипни ли са къщите и има ли опция за смяна в плана?

- В нашия уебсайт имаме 4 или 5 идейни плана. Не е казано, че това би трябвало да е. Когато се подписа контракт с клиент, той сяда с нашия проектант и стартира да работи по идейния план и напълно се съобразяваме с неговите стремежи.

Трябва да отбележим, че нашите къщи не са сглобяеми, не работим с подготвени панели или подготвени къщи, нито вид контейнери. След като се направи плана за една 100 кв. м къща, стига парцелът да е в регулация с ток и вода, и се постави фундаментът, за 60 работни дни къщата е подготвена за издаване. Теренът не ни интересува къде е, тъй като не употребяваме тежка техника, нямаме бетоновози, дълбоки ровове и така нататък

До края на годината имаме промоция от 650 лв. за кв. м. За 2020 година тя ще е 699 лв. на кв. м приключена " до ключ ". В нея не влиза фундамента, само че влиза проектирането и построяването. Повишението се прави, защото от следващата година има нарастване на минималната заплата, на строителните материали и така нататък Но разликата не е огромна. При над 100 кв. м подаряваме камина, само че не с водна риза, а с въздуховоди през стените. Подовете се издават на ламинат, стените са шпакловани и боядисани с бял латекс.
 Този вид строителство занапред навлиза в България, споделя Огнян Огнянов
Този вид строителство занапред навлиза в България, споделя Огнян Огнянов

- Колко плана към този момент са подготвени и какъв брой поръчки имате?

- За идната година към този момент сме съвсем цялостни за осъществяване. Гледаме да не се затрупваме с нови планове, с цел да можем да ги издадем в точния момент. В момента се построяват няколко плана, като строим в цялата страна, в това число и по Черноморието.

- Планирате разширение отвън България в прилежащите страни, да вземем за пример?

- Извън страната имаме доста запитвания - през предходната година имаме повече запитвания от други европейски страни, в сравнение с от България. Засега обаче не планираме да излизаме от страната, тъй като желаеме да наложим този вид съвременно строителство в България.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР