„Евро-атлантическият център за сигурност“, учреден на 16-ти септември 2019г., е

...
„Евро-атлантическият център за сигурност“, учреден на 16-ти септември 2019г., е
Коментари Харесай

Цветанов учреди „Евро-атлантически център за сигурност“

„ Евро-атлантическият център за сигурност “, основан на 16-ти септември 2019г., е самостоятелна неправителствена организация, включваща специалисти и експерти в разнообразни сфери на сигурността, без значение от партийната им принадлежност, обединени от общите евро-атлантически полезности и концепцията за задълбочаване на съдействието в бранш сигурност в района и транс-атлантическото пространство, оповестиха от центъра.

Според уредниците на центъра от фундаментално значение за сигурността в транс-атлантическото пространство са зачитането на евро-атлантическите демократични полезности, интернационалното право, доверието в интернационалните организации, човешките права, свободата на медиите и върховенството на закона. Те би трябвало да са в основата на общото дефиниране на заканите и провокациите пред сигурността, както и на съответните ограничения за противодействието им, тъй като единствено по този начин имаме късмет да съхраним доверието и единната кардинална позиция на съдружниците и сътрудниците в евро-атлантическото пространство. В реализирането на своите цели, центърът ще работи с всички институции, политически партии и цивилен организации в България, които споделят евро-атлантическите полезности и ще се стреми да уголемява публичната поддръжка за тях.

„ Мисията ни като Евро-атлантически център е да предоставяме качествени професионални разбори, да генерираме хрумвания, да даваме решения и да търсим опция за чуваемост на разнообразни гледни точки като подтикваме спор по тематиките от бранш сигурност,” съобщи Цветан Цветанов, ръководител на Управителния съвет на центъра.

„ Тъкмо заради обстоятелството, че тематиката е строго експертна и в множеството случай понятието сигурност се свързва със секретност, е належащо да има организации като нашата, основани с идеална цел, които професионално и експертно да обезпечат достъп на жителите до тази по този начин сензитивна и значима за обществото ни информация “, продължи господин Цветанов.

Подготовката за основаването включва голям брой срещи и диалози на най-високо равнище, с цел да се обезпечи авансово солидна интернационална поддръжка, която е в основата на триумфа на задачата на центъра. До момента Евро-атлантическият център има формалната поддръжка на дипломат Даниел Фрийд, посланик с 40-годишен опит и старши шеф на Съвета за национална сигурност при президентите Клинтън и Буш, Фиона Хил, специфичен помощник на президента Тръмп и старши шеф по въпросите за Европа и Русия към Националния съвет за сигурност на Съединени американски щати (2017-2019), сега старши откривател и шеф на Центъра за Съединени американски щати и Европа в института “Брукингс”, Робърт Сингер, специфичен консултант на президента на Израел и някогашен вицепрезидент на Световния еврейски конгрес, Дейвид Харис, основен изпълнителен шеф на Американския еврейски комитет в Ню Йорк, Юрген Хайке, член на Ландтага на Бавария (1994-2018) и държавен секретар в баварското Министерство на вътрешните работи (2007-2008), Николас Льобел, член на немския Бундестаг от ХДС/ХСС, Агустин Диаз де Мера, някогашен евродепутат, народен представител в Народното събрание на Кралство Испания и шеф на полицията на Испания, Пол Сантяго, някогашен шеф по световните въпроси на Международната Асоциация на полицейските началници (IACP) и Фатмир Медиу, народен представител и някогашен министър на защитата на Албания (2005-2008).

„ Разбира се, основна роля имат и българските специалисти и експерти, които вземат участие в активността на центъра, тъй като на тях се пада главната работа по създаване на доверие към нас от страна на институции и жители, както и действителните изгоди за обществото от активността ни. При основаването на екипа, водещи бяха два правилото – заложихме на хора с действителен опит и познания и с ясна евро-атлантическа позиция “, посочи господин Цветанов.

Сред първите членове на Центъра са журналистът Христо Христов, проф. Румен Кънчев, проф. Евелина Келбечева, психологът Росен Йорданов, адв. Борис Велев, Борислав Велков, анализаторът Кристиян Шкварек, доктор Виктор Серафимов, Евгения Стоянова, Екатерина Борисова, Стоян Георгиев, Драгомир Младенов, Петър Матов и София Цветкова.

„ Включвам се в центъра като надълбоко уверен човек, че България би трябвало да заеме мястото, което й се поставя измежду нашите сътрудници в евро-атлантическото пространство, “ съобщи Росен Йорданов.

„ Стартирането на центъра е извънредно навременно в подтекста стратегическото съревнование към сегашния миг в световен проект, “ акцентира проф. Кънчев.

„ Важно е и поздравявам разпознаването на културата и образованието като част от националната сигурност, “ разясни проф. Келбечева във връзка плановите области за бъдещите действия на центъра.

Първите начинания на центъра ще бъдат свързани с тематиките за дезинформация и подправени вести, битката с трафика на хора, етническия мир и приемливост, както и основаването на просвета на спомнянето за интервала на комунистическия режим в България.

“Нашата идея е сигурна и просперираща България в един сигурен и предвидим свят,” акцентира Цветанов.

Повече информация за задачите, дейностите и екипа на Евро-атлантическия център за сигурност може да откриете на: www.easecurity.org
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР