Евреите са уникален народ дори и по това, че етносът

...
Евреите са уникален народ дори и по това, че етносът
Коментари Харесай

Защо при евреите етносът се определя според майката

Евреите са неповторим народ даже и по това, че етносът се предава не както при всички нации по бащата, а по майката. Има разнообразни версии за това, само че няма общо мнение. Какво споделя Тората

Тората, като цялост от юдейския обичаен набожен закон, непосредствено не разрешава на евреите да подписват смесени бракове, като се женят за не еврейки. Забраната се обяснявала с обстоятелството, че майката-нееврейка не е способна да насочва детето по правия път. „ Тя ще отклони сина от Твоя път.” С други думи, в случай че майката не е еврейка, то и детето не може да бъде евреин, защото при образуване на неговата персона в продължение на доста години въздейства точно майката.

Освен това, бракът с чуждоземна жена се смятал за закононарушение пред Бога. Изходът бил единствено един – жена от непознато племе трябвало да поеме религиозни отговорности, след което тя и родените от нея деца се признавали за евреи.

Алтернативна версия

Съществува версия, че работата не е единствено в предписанията на Тората, колкото в недоверието на античните еврейски мъже към дамите от други племена и народности. Сиреч липсва 100% гаранция за бащинство във връзка с детето, даже родено в брак. Винаги съществува най-малък риск, че бащата може да е различен мъж, а не брачният партньор. Днешните времена не са изключение. С акуратност може да се каже единствено името на майката на детето.

Именно по тази причина се смята, че роденото от еврейска жена дете е евреин, без значение от националността на неговия татко.

Редакция БЛИЦ (превод от russian7.ru)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР