Еволюцията е помогнала на организмите да разработят разнообразни решения, за

...
Еволюцията е помогнала на организмите да разработят разнообразни решения, за
Коментари Харесай

Съвременни технологии, вдъхновени от природата

Еволюцията е помогнала на организмите да разработят разнородни решения, с цел да оцелеят и се приспособяват по-добре към живота. Човекът, наблюдавайки природата, е взел доста за основаването на нови технологии или за усъвършенстване на съществуващите.

По-долу описваме за 7 модерни технологии, за които учените са се въодушевили от природата.
 Снимка 222786
Пчелите и разпределението на силата

Въпреки че никой не им споделя какво да вършат, пчелите инстинктивно знаят каква работа би трябвало да се извърши.

Regen Energy в Съединените щати приспособява логиката на пчелния рой, с цел да усъвършенства успеваемостта на електрическата мрежа.

Вместо да употребява централна система, която пренасочва товара, компанията слага местни системи за ръководство, които споделят между тях посредством безжичната система и дефинират къде е нужна сила.
 Снимка 427724
Източник:

Закопчалките Велкро

Велкро (Velcro) е комерсиалното название на механизъм за бързо закопчаване на облекла, обувки, чанти и други посредством прилепване на събираните елементи. Произвежда се от полиестер в разнообразни цветове.

Идеята за изобретението идва през 1941 година при швейцарския инженер Жорж де Местрал, патентът е получен през 1955 година.

След разходка с куче, Жорж де Местрал бил привикнал да смъква репеи от палтото си. Веднъж ги разгледал под микроскоп, с помощта на който видя дребни куки с чиято те се придържат към животинската кожа.

Така на Местрал се родила концепция за закопчалката велкро. Изпълнението й лишава години на проби и неточности, вследствие на което изобретателят схваща, че лепенките е а най-добре да се създадат от найлон.

През 1955 година де Местрал най-сетне може да патентова изобретението си. Първите текстилни скрепителни детайли започнаха да употребяват астронавти, водолази и скиори. С течение на времето те станаха необятно публикувани, трансформирайки се в нормалната част от ежедневните облекло и обувки.
 Снимка 427723
Източник:

Кожа на гущера гекон

Тайната на гущера гекон, който може да върви по тавани и стени и наподобява в несъгласие с всички закони на гравитацията, е в дребните власинки, които се назовават ​​хета и се намират на лапите му.

Те се придържат към повърхността благодарение на така наречен Ван дер Ваалсова мощ, настояща на микроскопично равнище. Резултатът е мощно захващане, тъй че гущерът не пада даже там, където наподобява невероятно да се задържи.

През последните години доста инженери са почнали да одобряват гущерова технология. Те възпроизвеждат милиарди власинки за разнообразни цели, тъй че да се реализира стремежи резултат без потреблението на лепила.
 Снимка 427726
Източник:

Перка на кит и вятърна турбина

В магазина за сувенири биологът Франк Фиш обръща внимание на обстоятелството, че фигура на гърбат кит има неравности при перките, мислейки че художникът е сбъркал.

Но фигурката е направена безусловно тъкмо.

Поредицата от неравности, минаващи по дължината на перката, оказва помощ на кита да минава по-бързо през водата. Това изяснява невероятната скорост и сръчност на голямото животно.

След изследване на този резултат, Фиш открива, че такива неравности по лопатките на вятърните турбинните могат да понижат равнището на шума и да покачат успеваемостта им.
 Снимка 316681
Източник:

Кожата на акулата

Изучавайки микроскопичните частици по кожата на акула, учените на НАСА са създали покритие за кораби, което разрешава да се понижи триенето.

Подобна технология разреши на кораба Stars and Stripes да завоюва надпреварата Cup of America през 1987 година.

Тази облицовка се оказва толкоз ефикасна, че успеха в надпреварата бе приета за несправедлива, а самата технология беше неразрешена, само че по-късно още веднъж се възроди.
 Снимка 427725
Източник:

Земеродното рибарче и високоскоростният трен

Високоскоростният трен минава през тунела с голям звук, който е обвързван с въздушното налягане.

През 90-те години японският инженер Ейджи Накацу забелязал, че птицата земеродно рибарче се гмурка във водата за плячка, неоставяйки съвсем никакви пръски.

Ейджи харесва по какъв начин птицата благодарение на клюна си минава от една среда в друга.

Неговият дизайн за високоскоростен трен се основава на формата на човката на рибарчето. Това разрешава освен доста да се понижи шума, само че и да потреблението на сила при повишаване на скоростта на влаковете.
 Снимка 427735
Източник:

Термити и архитектура

Африканските термити са основали доста образован дизайн на домовете си, тъй че вътре температура остава съвсем непрекъсната.

Заслужава да се означи, че те живеят в региони с високи съмнения в дневните температури - от 40 ° C денем до по-малко от 2 ° C през нощта.

Термитите строят жилища по подобен метод, че да имат пасивна охладителна система, която работи посредством няколко вентилационни люка в горната и страничната част.

Архитект Майк Пиърс употребява сходна тактика при проектирането на офисния комплекс Eastgate в столицата на Зимбабве, Хараре.

Горещият въздух излиза през тръбите в горната част на постройката, а в това време хладният въздух минава надолу.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР