[EVN] Германската енергийна компания EnBW Energie Baden-Wuerttemberg е постигнала споразумение

...
[EVN] Германската енергийна компания EnBW Energie Baden-Wuerttemberg е постигнала споразумение
Коментари Харесай

Виена купи дела на германската EnBW в австрийската EVN

[EVN] Германската енергийна компания EnBW Energie Baden-Wuerttemberg е постигнала съглашение за продажбата на каузи си в австрийското сдружение EVN, което се занимава с комунални услуги, а в България има електроразпределително и снабдително сдружение, търговец на ток, както и пловдивската топлофикация. Стойността на договорката не е оповестена обществено, само че борсовата стойност на акциите (28.35%) е към 800 млн. евро, а източник на Reuters е съобщил за цена към 870 млн. евро.

Купувач е Wiener Stadtwerke, благосъстоятелност на община Виена. Сделката е станала факт в четвъртък, а купувачът е бил притеглен от опцията да се концентрира върху енергийни източници, включващи разнообразни вятърни паркове. Изкупуването на каузи на EnBW от Wiener Stadtwerke ще направи компанията вторият по величина акционер в EVN след провинция Долна Австрия, която има 51% от сдружението.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Радваме се, че намерихме покупател с корени в района и интерес да остане зает в дълготраен проект ", съобщи финансовият началник на EnBW Томас Кустерер. Германската компания, чийто мажоритарен притежател е немския щат Баден-Вюртемберг, сега се преобразува върху възобновимите енергийни източници и продава своите действия, основани на изкопаеми горива.

Сделката следва да бъде утвърдена от немските и австрийските институции. Wiener Stadtwerke регистрира оперативна загуба 60 млн. евро през 2018 година след облага 79 млн. евро година по-рано поради спад в приходите си, обвързван главно с огромни разноски за първични материали. Компанията има активи за 12.9 милиарда евро през 2018 година, като към 70% от тях са в парцели, машини и уреди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР