Евклидис Цакалотос Гърция очаква да приключи начисто с официалните кредитори,

...
Евклидис Цакалотос Гърция очаква да приключи начисто с официалните кредитори,
Коментари Харесай

Гърция няма да иска нова спасителната програма, готви свой собствен план


Евклидис Цакалотос

Гърция чака " да завърши начисто " с формалните кредитори, когато интернационалната й избавителна стратегия изтече през август, и няма аргументи да изиска защитна кредитна линия, съобщи финансовият министър Евклидис Цакалотос в изявление за Ройтерс.

Вместо това страната построява собствен личен предпазен буфер, който дружно с неизползваните европейски избавителни средства ще може да покрие потребностите на Гърция " за повече от година ", в случай че е належащо, уточни той.

Цакалотос съобщи, че в околните месеци страната ще приготви личен проект за интервала след края на избавителната стратегия, който ще подчертава върху промените, обществената политика и растежа.

Министърът добави, че скоро ще стартират полемики с кредиторите от еврозоната за облекчение на дълга, както и по отношение на френско предложение за свързване на дълговото преструктуриране с икономическите резултати.

" Чувстваме, че сме построили доверие през последните три години ", посочи Цакалотос.

Гърция е на път да излезе от дълговата рецесия, която вкара стопанската система й в най-голямата меланхолия от десетилетия и заплаши с раздор еврозоната. Страната получи рекордните 260 милиарда евро в границите на серия от спасители стратегии от 2010 година насам.

Атина обаче към момента има дългово задължение от 178 % от брутния вътрешен артикул и някои европейски водачи считат, че няма да може да продължи напред сама без облекчение на дълга и без стендбай кредитна линия.

Една защитна кредитна линия обаче би била обвързана с спомагателни условия, по тази причина Гърция приготвя собствен личен проект, отбелязва организацията.

Според Цакалотос проектът на Гърция за следспасителния интервал ще покаже на кредиторите и пазарите, че страната към този момент държи програмата за бъдещите промени и тактики за напредък в личните си ръце.

" Смятаме до Великден да подготвим наш личен проект, с цел да покажем както на институциите, по този начин и на пазарите, че това е нашата лична стратегия..., тя не ни е наложена, не е въпрос на компромис ", уточни Цакалотос.

Министърът означи, че стопанската система излиза от затрудненото състояние и страната е подготвена да се изправи на личните си крайници скоро.

" Ние превишаваме нашите фискални цели, стопанската система се възвръща ", посочи той.

Очаква се Гърция и нейните кредитори да обсъдят препоръчан от Франция механизъм, който беше показан през юни и свързва дългото облекчение с равнището на напредък на Гърция. Икономиката се чака да нарасне с до 2,5 % тази и идната година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР