Евклидис Цакалотос Гърция е готова да стъпи на краката си,

...
Евклидис Цакалотос Гърция е готова да стъпи на краката си,
Коментари Харесай

Гръцкият финансов министър обяви, че страната е готова да стъпи на краката си


Евклидис Цакалотос

Гърция е подготвена да стъпи на краката си, страната няма да има потребност от непоколебим контрол след август, когато ще излезе от избавителните стратегии. Това декларира гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос в обособени изявленията за френския в. " Еко " и английския " Файненшъл таймс ", представени от изданието Нюз.ин.

Цакалотос изрича увереност, че Гърция ще излезе от избавителните стратегии през август, като позволява също и бързо преструктуриране на гръцкия дълг.

Гръцкият финансов министър счита, че паниките на европейските сътрудници на Гърция са неоснователни, защото страната може сигурно да ръководи финансите си.

Ние желаеме Гърция да излезе допустимо по на чисто от избавителните стратегии /тоест страната да не се обвързва с повече задължения към външни кредитори/, споделя Цакалотос, като акцентира, че след излизането от рецесията предходната година стопанската система на Гърция се чака да означи растеж от към 2,5 на 100 тази година и следващата година.

Той акцентира, че новият проект за икономическо развиване на Гърция, който ще бъде показан през април, ще успокои страховете, изказвани в Брюксел и Вашингтон, че държавното управление може да отдръпна непопулярните стопански промени, откакто паднат рестриктивните мерки, наложени на страната по линия на избавителната стратегия.

Високопоставени представители в Брюксел и Вашингтон са разтревожени, че Гърция продължава да има потребност от превантивна кредитна линия, с цел да резервира доверието на пазарите и вложителите към себе си.

Евклидис Цакалотос декларира, че Европа не е изключително склонна да даде на Гърция спомагателна кредитна линия в случай, че е налице съглашение сред финаннсовите министри от еврозоната от юни предходната година, че Гърция би трябвало да сътвори един финансов запас от към 18 милиарда евро, с цел да се оправи с заплащанията по дълга, откакто страната се отдръпна от избавителните стратегии.

Гръцкият финансов министър е на мнение, че този финансов запас може да бъде основан, а средствата за него да дойдат от последните траншове от заемите за Гърция по линия на настоящата избавителна стратегия, а също от заеми от Европейския стабилизационен механизъм и посредством кредитиране от финансовите пазари.

Еврогрупата разисква гръцката избавителна стратегия

Еврогрупата разисква в понеделник реализацията на гръцката избавителна стратегия. Очаква се финансовите специалисти от еврозоната да правят оценка напредъка, реализиран от Гърция при използване на останалите изискани от нея ограничения за промени, оповестява в. " Катимерини ".

Заседанието на Еврогрупата е значимо, защото от него, въз основата на установения прогрес, се чака решение за отпущането на транш от 5,7 милиарда евро на Гърция.

Смята се, че от изисканите 110 ограничения, са останали две, които Гърция към момента не е изпълнила и те се отнасят до приватизацията на остарялото атинско летище Елиникон и до продажбата на гръцкия газов оператор ДЕСФА.

Институциите са обвързали отпущането на още 1 милиарда евро с провеждането на електронни търгове. Те са поискани, с цел да може държавното управление в Атина да уреди въпроса с неприятните заеми. Става сума за недвижими парцели, които ще бъдат оповестени за обмен, защото притежателите им са престанали да обслужват взетите от тях заеми. Този един милиард евро ще бъде възложен на Гърция през април, само че след оценка на това нейно изпитание.

Така траншът възлиза на 6,7 милиарда евро, от които в началото Гърция ще получи 5,7 милиарда евро. От тази сума 3,3 милиарда евро ще отидат за погасяване на задължения по взети от страната заеми, 1,9 милиарда евро са предопределени за основаване на финансов запас, а 0,5 милиарда евро - за заплащане на просрочени отговорности на страната към частни лица.

Утре в Атина се чака да дойдат механически екипи, а на 26 февруари ръководителите на институциите - МВФ, Европейска комисия, ЕЦБ и ЕСМ, с цел да започват четвъртия обзор на гръцката избавителна стратегия, която изтича през август тази година.

Икономика във напредък

Междувременно интернационалната организация Фич увеличи рейтинга на Гърция за държавния дълг, разчитайки на облекчение на дълга през тази година и на плануван стопански напредък. Оценката става от В минус на В (латински букви) с позитивна вероятност.

По този мотив в. " Файненшъл таймс " написа, че дългът на Гърция е навлязъл в орбита на резистентност, с помощта на разрастващата се стопанска система на страната, на понижения политически риск и на първичните бюджетни остатъци, които надхвърляли задачите, заложени от кредиторите.

Агенция Блумбърг счита, че пониженият политически риск, първичните остатъци и използването на превърнатите в закони фискални ограничения ще подобрят устойчивостта на гръцкия дълг и че вероятността за страната е позитивна.

Фич преценя, че Еврогрупата ще даде по-нататъшно облекчение на гръцкия дълг тази година.

Агенция Асошиейтед прес разяснява, че нарасналият рейтинг на Гърция е разследване от позитивните стопански индикатори на страната, че тя е на път да излезе от избавителните стратегии след осемгодишна обязаност с тях, и че страната се готви за цялостно завръщане на пазарите тази година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР