Евгения Петерсон, известна в целия свят като Индра Деви, е

...
Евгения Петерсон, известна в целия свят като Индра Деви, е
Коментари Харесай

Златни правила за хранене от жена, доживяла до 103 г.

Евгения Петерсон, известна в целия свят като Индра Деви, е една от първите дами, практикуващи йога, която също така разпространява йогата в доста страни по света.
Родена е през 1899 година в семейство на банков чиновник от шведски генезис и известна съветска оперетна актриса.
Тя няколко пъти е променяла живота си радикално.
Говорела е 12 езика и определяла като своя татковина три страни – Русия, където се е родила; Индия, където се е "преродила " и отзивчивата за нея Аржентина, където прекарва последните 17 години от живота си.
Индра Деви е обиколила половината свят, познавала се е с доста холивудски звезди, индийски философи, както и партийни величия. Сред нейните възпитаници са Мерлин Монро, Грета Гарбо, Рита Хейуърт и други известни артисти от 40-те години на предишния век.
Умира през 2002 година в Буенос Айрес, доживявайки до 103 години.
Когато е на 93-годишна възраст Индра Деви споделя в изявление за своя хранителен режим:
"Аз съм вегетарианка от доста години, хапвам веднъж дневно, от време на време – два пъти. След ставане от сън изпивам 200 мл вода с лимон, която съм приготвила от вечерта. Закуската ми е чаша соево мляко или кафе от зърнени култури. Малко бадеми и стафиди. Грейпфрут или портокал, който хапвам дружно с бялата ципа, а от време на време и с кората. Пия доста вода, хапвам пресни сезонни плодове и пия зеленчукови сокове. Преди сън също изпивам чаша вода. Понякога обядвам и обядът ми се състои от една от следните храни: зеленчукова чорба или зелена салата; един сварен или недопечен зеленчук; порция кафяв ориз; печен небелен картоф с малко растителна лой или соев сос. Понякога за обяд похапвам домат със сирене, яйце или йогурт с мед и покълнала пшеница ".
В една от своите книги Индра Деви разказва правилата на хранене, които е спазвала самата тя и е препоръчвала на учениците си, а също разяснява световните проблеми с нездравословното хранене.
Вижте кои са някои от нейните златни препоръки за хранене:
1. Не пийте вода по време на ястие, а половин час преди или 2-3 часа по-късно. Пийте водата на дребни глътки, не едновременно.
2. Да хапнете плод е по-полезно, в сравнение с да го изпиете като сок.
3. Млякото е храна, а не течност. Трябва да се приема на дребни глътки, тъй като в противоположен случай може да докара до разстройство на стомаха.
4. Не забравяйте: тялото се храни не с това, което одобряваме, а единствено с това, което може да усвои.
5. Избирайте точно храната, която ви "приляга " най-добре – по този начин, както избирате дреха, която да ви подхожда. Експериментирайте с разнообразни храни и комбинации, до момента в който установите кои храни са най-хубави за вашия организъм.
6. Избягвайте "мъртвата " храна – консерви, обработен ориз, бяло брашно, рафинирана захар. Не се увличайте по бонбони и сладкиши, а също ограничавайте и оцета.
7. Препеченият или по-стар самун е по-полезен. Но не приемайте течности дружно с хляба. Нека зъбите да си свършат работата.
8. Не приемайте повече от една порция с нишестена храна едновременно. Например в случай че ядете ориз, откажете се от хляба, картофите и макароните в същото хранене.
9. Не изхвърляйте водата, в която варите зеленчуци. Пийте я или я използвайте за подготвяне на чорба. Картофената вода да вземем за пример е доста потребна.
10. Избягвайте пържената и мазна храна, тъй като тя се усвоява по-бавно. Първи напущат стомаха въглехидратите, по-късно – протеините и най-сетне – мазнините.
11. Когато няколко пъти подгряваме храна, в която има мазнини (включително растителни), с всяко последващо притопляне я вършим по-вредна. Ефектът е сходен на повторното потребление на лой, в която е пържено.
12. Най-важното предписание е вашето отношение към храната на трапезата. Процесът на хранене и насищане би трябвало да е муден, да носи наслаждение и да е в приятна конюнктура и другарска компания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР