Евгения Живкова е известна българска дизайнерка. През 1991 г. създава

...
Евгения Живкова е известна българска дизайнерка. През 1991 г. създава
Коментари Харесай

Евгения Живкова: Политиката не ми липсва

Евгения Живкова е известна българска дизайнерка. През 1991 година основава фешън къща "Жени жанр ", която управлява и до момента. Народен представител е в 39-ото и 40-ото Народно заседание (2001-2009) от Парламентарната група на "Коалиция за България ". Председател е на Съвета за детето при президента на Република България (2005-2011)). Неколкократно е отличена с влиятелния приз на Академията за мода "Златна игла ", определена е и за "БГ фешън икона " (2013) като най-добре облечен дизайнер.

"Модата е моето предопределение "

- Най-новата ви фешън сбирка е кръстена "Фантазия ". Как се стигна точно до това име, госпожо Живкова?
- Дизайнерите постоянно развиват своето въображение, когато основават разнообразни дрехи. И аз съм вложила доста фикция в моята най-нова сбирка. Смятам, че облеклата от тази линия отстраняват границите сред фантазии, функционалност и прагматизъм.
- Защо обичайно представяте облеклата за идния леден сезон в средата на септември?
- По принцип сходни сбирки би трябвало да се демонстрират по-рано, тъй като са предопределени за есента и зимата и хората към този момент се оглеждат за облекла, които ще носят през тези сезони. За страдание в България има леко изместване в това отношение и през лятото мъчно би се стартирала такава сбирка. А средата на септември е времето, когато множеството хора се връщат от отмора и свързват началото на образователната година и с настъпването на по-студения сезон.
- По-малката ви щерка - Андреа Стефанова, ще покаже част от облеклата на ревюто, което организирате през днешния ден, 18 септември...
- Да, тя е лице на сбирката. Андреа от дребна има предпочитание да взема присъединяване в стилните дефилета. Мисля, че сносно показва облеклата пред аудитория.
- Самата тя е приключила фешън дизайн в Англия. Вслушвате ли се в нейните препоръки?
- Да, несъмнено. Когато има забележки или някакви оферти, нормално ги вземам поради.
- Сред тематиките на най-актуалните тоалети от сбирката участват и военно униформени детайли. Защо заложихте навръх подобен вид дрехи?
- Смятам, че тези детайли са много забавни в фешън проект - допълват тоалетите, придават им автентичност, употребяват се много постоянно при другите облекла, при саката, от време на време при полите и роклите даже. Това са акценти при джобовете, пагони, колани, също по този начин и при връхните облекла. В сбирката "Фантазия " са разнообразени със съчетанието на три типа туид с кожа. По принцип формата на джобовете, типът им фактически приближават визията на облеклата до военните униформи, като в същото време са обогатени и създадени по този начин, че да наподобяват ефектни и разнообразни.
- Представяте ли си по някакъв метод хората, които ще носят направените от вас облекла?
- Донякъде си ги представям. Също по този начин имам визия и за моите клиенти, наясно съм освен с техните визии, упования и условия във връзка с облеклото, а и на българките като цяло. И значително, представяйки една сбирка, избирайки материите и десените, се преценявам и с това.
- Важно ли е за вас дали облеклата ви ще бъдат носени от известни дами или от елементарни дами?
- За мен е от голяма важност облеклата, които предлага фешън къща "Жени жанр ", да се харесват и да се носят на драго сърце. По един и същи метод се отнасяме към клиентите ни, без значение дали са известни персони или не толкоз известни хора. Стараем се да им предложим най-хубавото и най-подходящото за тях, съобразяваме се с характерността на всяка дама.
- Кои известни в обществото представителки на нежния пол се открояват измежду вашите клиенти?
- Сигурно няма да се сетя за имената на безусловно всички дами, които ценят моите фешън оферти. Но въпреки всичко - измежду известните ми клиентки са Светлана Шаренкова, Мая Манолова, Илияна Йотова, от време на време Цвета Караянчева...
- Когато създавате облеклата, замисляте ли се дали вие самата бихте ги носила на драго сърце или се ръководите от нещо друго?
- Да, възнамерявам се дали аз бих ги носила и значително по този начин ги сътворявам. Разбира се, имам и по-любими тоалети във всяка от сбирките. Обикновено тези, които персонално на мен ми харесват и харесват най-вече, са и най-продаваемите след това.
- Тогава няма по какъв начин да не ви попитам кой от тоалетите ви е любимец във вашата най-нова сбирка?
- Ще ви разкрия единствено, че това са трите дрехи, с които Андреа ще се показа на ревюто. Тези тоалети са от военната тематика, в действителност доста ги одобрявам. Най-големият ми любимец е едно сако, което при щерка ми се съчетава с къси панталонки, само че може да се комбинира с пола, с панталон или с рокля даже. Също по този начин обичани са ми и новите неща, които предлагаме: бродирани цветя върху разнообразни тъкани - на блузи, туники и рокли.
- Къде и по какъв начин персонално вие откривате или срещате вдъхновението за работата си като дизайнер?
- На разнообразни места. Понякога се въодушевявам примерно от самите тъкани. Често преглеждам разнообразни интервали от стила на модата, които доста ми влияят. Случва се да се впечатля и от някои филми - исторически или модерни, да ми влияе визията на артистите, които играят в тях, и това след това да повлияе и на създаваните от мен облекла. Разнообразни неща ме подтикват и стимулират в работата ми на дизайнер, не мога изрично да назова единствено едно.
- Като експерт, който не от през вчерашния ден е в сектора, по какъв начин ще отговорите на въпроса може ли съгласно вас дизайнер да се устоя от мода в България? Или сте едно от доказателствата, че въпреки всичко това е изцяло допустимо?
- Трябва да се вършат доста други съпътстващи неща, свързани с модата и представянето на тоалети, с цел да може една компания за дрехи да се устоя в България. Само с дизайнерски облекла се оцелява много мъчно. Пазарът е доста дребен у нас.
- Дори за вас?!
- За всеки.
- Ако при започване на кариерата си като дизайнер знаехте какво ви чака, бихте ли се захванали с мода макар компликациите?
- Сигурно да, тъй като модата е моето предопределение, в последна сметка, и е едно от нещата, които обичам да върша. Но когато започнах, беше по-лесно, в сравнение с е в този момент, защото конкуренцията на непознатите марки беше по-малка.
- Съществува ли съгласно вас някаква формула, следвайки която една жена би могла да успее да събере в дрешника си най-модерните, само че и най-необходимите облекла?
- Формула ли? По-скоро бих заложила на няколко значими правилото. Задължително би трябвало да има типичен сака, типичен рокли, тоалети в черно... Това са главните неща. А също по този начин належащо е да следва главните фешън трендове, доколкото е допустимо, несъмнено.
- Как бихте коментирали стила на политиците и известните персони у нас? Допада ли ви по какъв начин са облечени?
- Винаги има смяна в стила на хората, които в никакъв случай не са се занимавали с политика или не са били под светлината на прожекторите. Но тази смяна в обличането е забележима примерно една година откакто стартират да се появяват в общественото пространство.
- Има ли "мода за народа "?
- Според мен модата се основава за хората. До огромна степен зависи и от самия човек по какъв начин ще се облича и дали има опция или афинитет да следва стилните трендове като цяло. Някои хора просто не се интересуват от модата, обличат каквото имат или каквото им падне, даже и да нямат каквито и да било финансови усложнения.
- Как ще коментирате поговорката "По облеклата посрещат, по акъла изпращат "?
- Според мен тя в никакъв случай няма да спре да бъде настояща. Не знам дали за жалост или не. Според мен всеки човек би трябвало да бъде подреден. И когато отива някъде, без значение къде, да е прелестно и чисто облечен. Защото в действителност първото усещане е доста значимо.
- Тези дни следва и следващото издание на "Sofia Fashion Week AW 2018 ". Съществува ли късмет градът ни в миналото да се подреди измежду международните столици на модата като Милано, Париж, Москва...?
- Не знам. Дано! Седмицата на модата в София е добър късмет за доста дизайнери и марки да показват предложенията си пред аудитория, тъй като е все по-трудно да се вършат независими ревюта, в това число и от финансова позиция.
- Кои международни дизайнери провокират персонално у вас почит?
- Харесват ми доста облеклата на Долче и Габана, на Джон Галиано, когато работеше за "Диор ", също по този начин на Александър Маккуин - за мен те са образци за талантливост.
- От известно време сте отвън политиката. Липсва ли ви?
- Ами не напълно. Може да се каже, че политиката не ми липсва.
- Какво би трябвало да се случи, с цел да се върнете още веднъж към присъединяване в дейния публичен живот в България?
- Не знам дали нещо би трябвало да се случи. Необходимо е човек да има предпочитание, с цел да се върне в политиката и да взе участие интензивно във всички настоящи процеси в страната.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР