Евгений Пригожин, ръководителят на наемническата компания Вагнер, който беше начело

...
Евгений Пригожин, ръководителят на наемническата компания Вагнер, който беше начело
Коментари Харесай

Първи реакции на съобщенията за гибелта на Пригожин

Евгений Пригожин, ръководителят на наемническата компания " Вагнер ", който беше отпред на несполучливия боен бунт в Русия от 24 юни, е бил на борда на разрушилия се през вчерашния ден в съветската Тверска област частен аероплан " Ембраер ". Това се споделя в известие в " Телеграм " на Федералната организация " Росавиация ", която разгласява лист на пасажерите. Всичките 10 души на борда на самолета, седем пасажери и трима членове на екипажа, са починали.

Самолетът е пътувал от Москва за Санкт Петербург. Заедно с Евгений Пригожин на борда му са се намирали командирът на " Вагнер " Дмитрий Уткин и Валерий Чекалов, споменаван в санкционните описи на Съединените щати като доближен на Пригожин. Руските управляващи са почнали престъпно следствие за аргументите за злополуката.

Открити са всичките 10 тела на починалите. Руските държавни медии оповестиха, че самолетът се е запалил при удара в земята, откакто е бил във въздуха по-малко от половин час. Свързаният с " Вагнер " Телеграм канал " Сива зона " обаче твърди, че самолетът е бил свален от съветската войска. Пригожин беше основен съдружник на съветския президент Владимир Путин, само че връзките им се утежниха, откакто Пригожин поведе несполучлив протест против съветски военни водачи през юни.

Възможната гибел на шефа на " Вагнер " Евгений Пригожин в самолетна злополука не би била изненада, като се има поради, че той е в спор с съветския президент Владимир Путин, съобщи почитан чиновник на Белия дом.

АФП: Шефът на " Вагнер " Пригожин е умрял в самолетна злополука " Видяхме известията " за злополуката, сподели говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън, съобщи Агенция Франс Прес.

" Ако това се удостовери, никой не би трябвало да бъде сюрпризиран ", добави тя.

" Катастрофалната война в Украйна докара до поход на частна войска към Москва, а в този момент - наподобява - и до това ".

Белият дом съобщи, че президентът Джо Байдън е бил осведомен за случая, при който частен аероплан падна на земята северозападно от Москва.

Американският президент Джо Байдън разяснява новината за гибелта на водача на ЧВК " Вагнер ", заяви " Скай Нюз ".

Той съобщи, че " няма доста неща, които се случват в Русия, зад които да не стои Путин ", с което добави спекулациите, че Кремъл може да има пръст в свалянето на частния аероплан.

Лидерът на " Вагнер " беше в листата на пасажерите за полета от Москва до Санкт Петербург, като по-късно съветските управляващи потвърдиха гибелта на Пригожин.

Катастрофата стана два месеца, откакто " Вагнер " предприе временен размирен поход към Москва, целящ да наложи отстраняването на военното управление на страната.

Според съветските държавни медии Пригожин, който трансформира следената от него частна войска " Вагнер " в елитна бойна мощ във войната против Украйна, само че си сътвори врагове и в постоянната съветска войска, е бил в листата на пасажерите на самолета.

Същевременно почитан консултант на украинският президент съобщи, че злополуката на самолета, в който е бил регистриран да лети шефът на " Вагнер " Евгени Пригожин, е сигнал от Кремъл, съобщи Агенция Франс Прес.

" Демонстративното елиминиране на Пригожин и командването на " Вагнер " два месеца след опита за прелом е сигнал от Путин към съветския хайлайф преди изборите през 2024 година " Внимавайте! Нелоялността е равна на смърт` ", написа в обществените мрежи съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР