Евгений Чупов е първият руски опозиционер получил преди няколко години

...
Евгений Чупов е първият руски опозиционер получил преди няколко години
Коментари Харесай

Евгений Чупов: Уви, дори смъртта на Навални не е в състояние да събуди руснаците

Евгений Чупов е първият съветски опозиционер получил преди няколко години политическо леговище в България. В Русия е преследван като участник в митингите против режима на Путин. Преподавател по британски. Живее със смейството си в София. Организатор и деятел на антипутинските митинги в България.

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Чупов, вярвате ли в естествената гибел на Алексей Навални или това е следващото политическо ликвидиране?

- Не имам вяра в естествената гибел на Навални. По-скоро споделям мнението на Александър Невзоров (руски анализатор), че Путин няма какво повече да показа на политическия си хайлайф като действителни триумфи и бъдещи вероятности, и по тази причина им изпрати сигнал, че е подготвен да работи уверено, без боязън от реакцията на Западът. Ако аутопсията в действителност удостовери като причина за гибелта обособяване на кръвен съсирек, виновността отново ще е на Путин, защото по негово разпореждане на Навални са основани непоносими условия в пандиза, които подкопават здравето му.

- Смъртта на Навални като че ли разсъни заспалите под бутуша на Путин руснаци, хиляди излизат с цветя и свещи да почетат паметта му. Ще се стигнели до всеобщи митинги против Кремъл?

-За страдание единствено най-смелите от поддръжниците на Навални излязоха нощес да почетат паметта му. Уви, гибелта на Навални не е в положение да разсъни руснаците. Не виждам вероятности за всеобщи митинги, даже в случай че Путин стартира да лишава деца от руснаците.

- Да чакаме ли нови репресии от режима на Путин?

-Репресиите ще бъдат общоприети. Сега няма предпоставки за всеобщи улични митинги, тъй като водачите на опозицията или към този момент са в пандиза, или са напуснали Русия, а елементарните деятели са сплашени. В тази обстановка нищо не заплашва управляващите.

- Ще се стигне ли в миналото до истината за гибелта на най-големият критик на Путин, вярвате ли, че ще има правосъдни процеси против същинските му убийци?

-Възможно е и това да се случи, само че единствено в случай че Западът сътвори условия за разединение в елитите, които са към Путин. Паралелно с това би трябвало да се отстранен глобите, които Съединени американски щати и Европейски Съюз постановиха на кремълските олигарси, а в подмяна на това те обществено да се отрекат от Путин, да осъдят войната и да одобряват погашение на обезщетения на Украйна. Освен това олигарсите би трябвало да свидетелстват пред съда и за закононарушенията на Путин, в това число и за убийството на Навални.

- В Москва вие сте взел участие в протестни акции на Фонда на Навални, с какво ще го запомните, коя е най-впечатляващата ви среща?

-Най-впечатляващото деяние за мен беше митингът на площад „ Болотная “ на 10 декември 2011 година Това беше първият ми протест и беше изумително всеобщ. Започнах да се усещам убеден, че по-късно свободата ще победи в Русия, само че това не се случи. Видях Навални персонално един път напролет на 2014 година, когато беше изработен нов опит да се записва негова политическа партия. Но Кремъл, както нормално, не разреши основаването на такава партия. През есента на 2014 година бяха планувани избори в Московската градска дума, където трябваше да бъда претендент от моя регион, обърнах се към Навални за поддръжка, той реагира позитивно, само че по-късно не се кандидатирах.

- Имате ли пояснение за тази всеотдайност на Навални – да се върне в Русия, знаейки, че го чака гибел?

-Аз, като татко на деца, в никакъв случай няма да мога да схвана сходна стъпка на Навални. Вярвам, че един човек и водач може да донесе повече изгода на народа си, в случай че е жив. Но всеки човек прави своя избор в живота, а Навални сигурно ще остане в историята на свободна Русия като воин.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР