Евгени Крусев е зам.-кмет на София по транспорта от пролетта

...
Евгени Крусев е зам.-кмет на София по транспорта от пролетта
Коментари Харесай

Евгени Крусев, зам.-кмет на София: За всички сгради над 75 м ще има анализи за влиянието им върху трафика

Евгени Крусев е зам.-кмет на София по превоза от пролетта на 2016 година, когато размени подалия оставка Любомир Христов. Крусев е приключил Университета за национално и международно стопанство и магистратура по " Транспортно обмисляне и инженеринг " в университета Napier в Единбург .

Срокът на деяние на Генералния проект за организация на придвижването в Столичната община изтече през 2016 година, като тогава беше оповестена социална поръчка за неговото възобновяване. На какъв стадий е този развой сега? Предвиждат ли се някакви промени в организацията на придвижване в София? Ако да, какви ще бъдат те.

- В момента се създава " План за устойчива градска подвижност ", за който е определен реализатор и се работи по съставянето на цялостния документ. На този стадий е признат един промеждутъчен отчет, като следва в къси периоди да се одобри и втори. На база на показаните отчети ще бъдат взети решения дали е нужна смяна по организация на придвижването на дадени места в града. (бел. ред. - в четвъртък Столичният общински съвет одобри предлагането на Крусев за смяна на придвижването в центъра на София и въвеждането на две нови пешеходни зони).

Направени ли са разбори какво въздействие върху трафика ще окаже обособяването на трите зони за строителството на небостъргачи, избрани в предлагането за измененията в Закона за устройство и застрояване на Столичната община (ЗУЗСО) – към Централна гара, " Интер Експо център " и по продължението на бул. " Царица Йоана " към Околовръстен път.

- Предвидените измененията засягат цялостния образ на града, включително устойчивото развиване на подвижността и потреблението на публичния превоз, като главен и екологичен метод за напредване. На всички избрани за високо строителство местоположения е налице подобаваща инфраструктура, а проектите за доизграждането на такава са в напреднал стадий и това следва да се случи със строителството на високите здания.

С измененията в ЗУЗСО предлагаме да се сътвори Наредба за осъществяване на изследване, разбор и симулация на транспортното обслужване. С нея ще въведем като обвързване на всички вложители, които желаят да строят здания над 75 м височина и над 20 хиляди кв. м разгърната застроена повърхност, да вършат разбор на трафика. Анализът би трябвало да включва освен вход-изхода на бъдещата постройка, а и на това по какъв начин новата постройка ще се отрази на придвижването в по-голяма територия и прилежащи кръстовища.

Столичният общински съвет одобри предлагането Ви за въвеждането на " успокоена зона " в центъра на София, в която да има ограничаване от 30 км/ч. То е част от ограниченията в програмата за надзор на качеството на въздуха в София, призната от Столичния общински съвет през май. Направени ли са разбори какво въздействие ще окаже ограничаването на придвижването в София? Ако да, какво демонстрират те?

- Ограничението от 30 км в час ще бъде въведено в зоната сред улиците " Алабин " и " Леге " и булевардите " Христо Ботев " и " Васил Левски ". Ограничението няма да обгръща самите булеварди, а единствено дребните улици в региона, което няма да докара до промени и затруднение в трафика. Въвеждането на сходна мярка ще способства освен за възстановяване на качеството на въздуха, само че и за повишение на сигурността в тези региони, създавайки по-спокойна градска среда.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова за идната година е плануван ремонт на бул. " Пенчо Славейков ". Столичната община има ли подготвен план за ремонта? Какво планува той? Каква е прогнозната стойност на този ремонт и по какъв начин ще се финансира?

- В момента тече процедура за избор на реализатор за планиране и осъществяване на ремонта по бул. " Пенчо Славейков ". Фирмата, която бъде определена, ще изготви работен план, който ще бъде прегледан от Столичната община и при окончателното му утвърждение ще стартират ремонтните действия, включени в плана.

Планира ли се ремонт на бул. " Цар Борис III "?

- Столичната община в идващите две години не възнамерява главен ремонт на настилката на булеварда. Той ще бъде поддържан по линия на ремонта на трамвайното трасе, който е очакван като част от цялостния план за " Интегриран столичен градски превоз – фаза II ". В него се планува доставката на 13 нископодови трамвая, които да се движат по реконструирания сектор на бул. " Цар Борис III ". Там ще се подмени релсовият път и контактно-кабелната мрежа. Проектът за осъществяването на тези усъвършенствания към този момент е подготвен, като сега се избира реализатор. Ремонтът ще бъде финансиран по опративна стратегия " Региони в напредък " и прогнозната му стойност е близо 40 млн. лева без Данък добавена стойност.

Каква настилка ще предложи Столичната община за двата булеварда на бъдещите публични разисквания - павирана или асфалтова?

- За бул. " Пенчо Славейков " занапред следва изработването на план и неговото обществено показване и разискване.

Има ли нужда от въвеждането на нощен градски превоз? Кои линии биха могли да се движат и нощем? Водени ли са диалози с транспортните оператори за въвеждането на тази услуга? Какво е тяхното мнение? Колко ще коства въвеждането на нощен градски превоз на Столичната община за една година?

- Проучванията, които се правят от " Център за градска подвижност " (ЦГМ) за въвеждането на нощен превоз са в своя финален стадий. Това е развой, за който се изискваше време за провеждането на социологическото изследване и настройките на обществото към тази концепция. Тук е значимо да отбележим, че сътрудниците от ЦГМ са се фокусирали и върху това да се дефинира какъв е процентът на хората, които биха употребили градски превоз през нощта, какъв брой постоянно биха го правили и каква цена са склонни да заплащат за това. Нужно е доста точно да се прегледат какви са методите за реализирането на подобен план.

Ако бъде взето окончателното решение за въвеждане на нощен превоз, ще се проведат диалози с транспортните оператори и ще се проучат разновидности за това кои линии биха покрили най-вече от основните точки в града и биха били най-удобни за жителите.

Ще бъдат ли сложени ограничители сред трамвайните релси и пътните платна по бул. " Княз Александър Дондуков ", както беше оповестено по време на публичните разисквания на плана? Ако не, за какво?

- Между трамвайните релси и пътните платна няма да бъдат сложени делинеатори, като това решение е напълно съобразено както със мнението на пътната полиция, по този начин и с компаниите, поддържащи настилките. Такива ограничители при пораждане на случай или повреда на пътя с преминаващ автомобил биха основали предпоставки за формиране на тапи и усложняване на придвижването по булеварда. Това е и повода да отпадне слагането им.

Ще бъдат ли сложени ограничители сред велоалеята и пътните платна на " Дондуков "?

- След завършването на всички ремонтни действия по улица или бул., преди стартирането в употреба ремонтираният сектор се оглежда и утвърждава от КАТ. С цел по-висока сигурност за велосипедистите по бул. " Дондуков " и недопускане на паркиране върху велоалеята, ще бъдат сложени такива ограничители сред велоалеята и пътните платна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР