Евгени ГАВРИЛОВСлужебното правителство се кани да предложи пакет от мерки

...
Евгени ГАВРИЛОВСлужебното правителство се кани да предложи пакет от мерки
Коментари Харесай

Мръсната румба с бюджет 2023

Евгени ГАВРИЛОВ
Служебното държавно управление се кани да предложи пакет от ограничения за фрапантно редуциране на бюджетния недостиг за 2023 година и той да намалее от над 11 милиарда лева, което е 6,9% от Брутният вътрешен продукт до 5 милиарда лева - 3% от Брутният вътрешен продукт. То несъмнено потегли по силата на най-малкото противодействие, като трансферира всички грехове върху предходните ръководещи, които били отговорни за свръхдефицита. Една от ограниченията, предлагани от хората на Гълъб Донев  е въвеждане на еднократен налог от 33% върху свръхпечалбите на всички компании в България за първото полугодие на тази година. (с изключение на обществените предприятия). 
Това на жаргонен език значи, че ни оферират ново стягане на коланите, което е обвързвано с фрапантно стесняване на бюджетните разноски. Ще бъдат замразени приходите на хората като се изключи минималната работна заплата и пенсиите.
В един миг, обаче служебната власт загуби всякаква мярка като се заигра и с един от най-големите страхове на българина - рухването на валутния ръб и поевтиняването на лв. по отношение на еврото, което мигновено щеше да докара до финансов Армагедон у нас. Наложи се чак Централната банка да се намесва и успокоява ситуацията. Оттам публично оповестиха, че няма никакви учредения курсът на лв. към еврото да се трансформира. Нещо повече, Българска народна банка упрекна настоящето държавно управление в безнаказаност и непросветеност. А то с вчерашните си дейности единствено пътвърди сходни изказвания. Явно уплашена от острата социална реакция служебният финансов министър Росица Велкова включи на задна скорост. Пред Българска национална телевизия тя съобщи, че страната не е пред банкрут и няма заплаха от смяна на закрепения курс на лв. към еврото, а нейните думи били извадени от подтекста.
Само ден по-рано тя твърдеше, че има такава теортерична опция. Сценариите за възможен банкрут бяха обрисувани в отчет на министерството на финансите да държавното управление, който стана пубично прочут, а нямало настройка да става обществен, тъй като имало заплаха България да утежни позиците си на интернационалните финансови пазар и да не може да тегли повече задължения. Тогава отново трябвало да опре до пари от Международния валутен фонд.
Всъщност това е особено за сегашните служебни министри, един ден приказват едно, а на идващия - обръщат позиците си на 180 градуса. Освен печалния отчет на финансовото министерство, образец в това отношение са и безредните ограничения към скъпите храни.
А има и други способи България да откри по този начин нужните й пари. Подсказаха ни го самите служители от МВФ, тъкмо преди година, когато беше тяхната последна задача у нас. Ако желаете да имате пари за по този начин нужните вложения в инфраструктура, човешки капитал и обществена отбрана трабва да реформирате данъчната си система в посока въвеждане на прогресивно облагане на приходите, ни споделиха в прав текст представителите на Фонда тогава. 
Разбира се, би трябвало да се усъвършенства работата и на данъчната администрация, която се оказа че през предходната година не е съумяла да събере 400 млн. лева Освен това пратениците от МВФ считат, че декларираното желание на държавното управление за заледяване на приходите не е доста разумно, в случай че инфлацията бележи върхове.
А неравенството в България се усилваше с бързи темпове през последните години, тъй като разноските за обществена отбрана като дял от Брутният вътрешен продукт и успеваемостта на данъчното преразпределение тотално намаляваха при ръководството на ГЕРБ. Причина за това разумно бе настоящият плосък налог. В този смисъл позицията на МВФ по тематиката не е изненадваща.
  " Оксфам " е международна организация, която се бори с бедността и разгласява всяка година показател за понижаване на неравенството, в който са класирани 157 страни. България нормално е в средата на класацията, като индикаторите й са междинна красота. Но щом стане дума за основния индикатор - данъчната система, страната ни затъва в дъното на класацията. Заради настоящия плосък налог от 10% тя е подредена на 130-о място. 
Изобщо всичко демонстрира, че е пристигнал моментът за цялостна смяна на дънъчната система, за което Българска социалистическа партия от дълго време упорства. Защото несъответстващото данъчно облагане е причина за доста нездравословни процеси в страната, които ловко се употребяват от сегашната власт да всява боязън у хората.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР