Евгени ГАВРИЛОВСлужебното правителство отново се опита да открие топлата вода.

...
Евгени ГАВРИЛОВСлужебното правителство отново се опита да открие топлата вода.
Коментари Харесай

Врата в полето

Евгени ГАВРИЛОВ
Служебното държавно управление още веднъж се опита да открие топлата вода. Куп министри в края на предходната седмица се заеха да изясняват на обществото какво кабинетът е направил по проекта за битка с високите цени. И ни затрупаха с от дълго време известни истини. Че търговците, най-големите от които са комерсиалните вериги, държащи съвсем целия пазар на храни у нас, начисляват към цената такса бонус оборот, логистика, маркетинг, позициониране на регал. Това става с противоположни фактури, като от тях губи производителят, а търговецът печели.
В последна сметка тези такси обаче се заплащат от нас, потребителите. Те доближават до 20% от цената. А надценките, които си разрешават да начисляват търговците, наближават 100 %. Например кашкавал по БДС 400 грама е с доставна цена 8,04 лева и 15,99 лева на щанд, което е 94% надценка. При сиренето - 5,64 лева доставна цена, а на щанд - 10,79 лева, 93% надценка. Масово се употребяват нелоялни търговски практики, които пораждат подозрения и за голословно високи облаги. 
Разбира се, висшите представители на властта изрично отхвърлиха да разкрият кои са хипермаркетите, продаващи скъпо. Които рекетират доставчиците си да им продават на ниска цена и да заплащат такси за спомагателни услуги, оскъпяващи стоките двойно. 
Причината - хората, които подавали информацията, се страхували, че веригите няма да работят към този момент с тях, в случай че схванат, че са се оплаквали на властта. 
Както е известно, казусът с комерсиалните вериги не е от през вчерашния ден. Още преди десетина години, по самодейност на Българска социалистическа партия, Народното събрание одобри промени в Закона за защита на конкуренцията, станали известни като " поправките за веригите ". В закона бе записано, че се не разрешава всяко деяние или безучастие на дружество с по-силна позиция при договаряне, което е в несъгласие с добросъвестната комерсиална процедура и поврежда ползите на по-слабата страна при договарянето и на потребителите.
Според текстовете на закона недобросъвестни са тези дейности или бездействия на търговците, които нямат обективно икономическо съображение, като голословен отвод да се доставят или закупят артикули или услуги, налагане на голословно тежки или дискриминационни условия, или безпричинно преустановяване на търговски връзки.
Още тогава трябваше да отпаднат таксите, които веригите събират от българските производители и против тях не се дава никаква услуга - така наречен такси рожден ден, за разкриване на нов магазин. Просто те са натоварвали и не престават да натоварват производителите, което разумно рефлектира върху цените. Това очевидно не стана, тъй като се оказа, че за комерсиалните вериги законите у нас са врата в полето.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР