Евгени ГАВРИЛОВПолитиците, както и всички хора, лъжат най-малко по две

...
Евгени ГАВРИЛОВПолитиците, както и всички хора, лъжат най-малко по две
Коментари Харесай

Кой е виновен за забавената газова връзка с Гърция?

Евгени ГАВРИЛОВ

Политиците, както и всички хора, лъжат минимум по две аргументи - умишлено, преследвайки някакви користни цели, или от неведение. При водача на ГЕРБ и бивш министър председател Бойко Борисов тези аргументи нормално се съчетават и по този метод опашатите Му неистини постоянно се трансформират в смехотворни измислици. Истината обаче има едно главно свойство - рано или късно излиза на ярко. Така и с тематиката за станалата нарицателната към този момент газова връзка с Гърция.

" Не могат да завършат стотина километра по гръцката връзка. България има 80 км, в този момент, в случай че те поне разбираха, мина година и половина време, двата терминала са на Турция, по тази причина направих този байпас от 19 км. Ремонтирахме старите газопроводи. Как ще ме сравнят с Кирил Петков? ", афектиран попита Борисов при започване на седмицата. Той твърди още, че " Газпром " са ни изпратили арбитражен иск за 1,6 милиарда лева и някое от идващите държавни управления трябвало да ги заплати.

А другояче този обект бе измежду обичаните Му за ревизия. Оттам водачът на ГЕРБ не пропускаше опцията целокупната общност да бъде облъчена с следващата доза мантри - диверсификация на доставките, газова незавимиост и така нататък Щом станеше дума за газови тръби, накогашният български министър председател говореше едно, само че ставаше напълно друго. Още един негов откъс по тематиката: " По газовата връзка с Гърция се работи интензивно и това, което трябваше да създадем, сме го създали, тъй че да няма и ден закъснение на този извънредно значим геостратегически план ".

Както е известно, това е план с 11-годишна отминалост и, както се оказа, краят не се вижда. Наложи се районният министър да свика незабавна среща с всички участници в плана и да обещае, че страната ще оказва помощ по всевъзможен начин единствено и единствено всичко по връзката най-сетне да бъде приключено.

Газовата връзка с Гърция, известна като плана IGB (Междусистемна газова връзка Гърция - България), е съфинансирана от Европейската комисия. Трасето сред Комотини и Стара Загора е с дължина 183 километра и потенциал от 3 милиарда куб. м. Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. С реализирането на плана става вероятен преносът на природен газ сред двете страни посредством свързване с националната газопреносна мрежа на " Булгартрансгаз " ЕАД, която е наоколо до Стара Загора, и газопреносната мрежа на " ДЕСФА " С.А. - Гърция, в региона на Комотини. Проектът се реализира от смесено капиталово сдружение - " Ай Си Джи Би " АД, с акционери " Български енергиен холдинг " ЕАД (50 на сто) и гръцкото капиталово сдружение " Ай Джи Ай - Посейдон " (IGI Poseidon), което също държи 50 на 100. Акционери с равни дялове в " Ай Джи Ай - Посейдон " са ДЕПА (DEPA), Гърция, и " Едисън " (Edison), Италия.

И още малко обстоятелства, които Борисов комфортно не помни. От 2009 до 2021 година, от целия интервал на закъснение на плана, 11 години енергийните министри са били министри от ГЕРБ. През 2009 година е подписан меморандум сред двете страни, а едвам 2011 година той се вписва в комерсиалния указател. И чак 2015 година се приема окончателното капиталово решение за плана. 2019 година е основано позволение за строителство на територията на Република Гърция.

Има още един много забавен факт. Поради това, че има подозрения за тогавашния изпълнителен шеф на БЕХ, ICB се отхвърля от плана. Отлагането на плана е подписано от Теменужка Петкова. Нито едно решение не може да бъде взето еднолично от България, всички решения се взимат единомислещо на общо заседание. Приетият бизнес проект на създаване е друг от този, който е признат от КЕВР. Така, вместо за 10 години, оборудването ще бъде изплатено за 80 години.

Това е тъжната истина, само че не се учудвайте от нея. Просто толкоз можеха държавните управления на ГЕРБ, чийто енергиен министър Теменужка Петкова не знаеше къде е Пътната карта за развиване на газопреносната мрежа у нас, подписана с " Газпром ". А що се отнася до възможния арбитражен иск на " Газпром " против България, дано Борисов не не помни при чие ръководство " Росатом " ни осъди да платим 1,2 милиарда лева за двата реактора на АЕЦ " Белене ", които ръждясват на площадката.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР