Евгени ГАВРИЛОВПарламентът задължи миналата седмица правителството, в координация с БНБ,

...
Евгени ГАВРИЛОВПарламентът задължи миналата седмица правителството, в координация с БНБ,
Коментари Харесай

Лев, затворен в клетка

Евгени ГАВРИЛОВ
Парламентът задължи предходната седмица държавното управление, в съгласуваност с Българска народна банка, да ускорят договарянията с институциите и страните от еврозоната за подмяна на българския лев с еврото от 1 януари 2024 година Освен това кабинетът и Българска народна банка би трябвало да ускорят и техническата подготовка за приемане на единната валута съгласно утвърждения към този момент народен проект. 
Народните представители от " Българска социалистическа партия за България " гласоподаваха " въздържал се ". " Гласуваме " въздържал се ", тъй като нито една българска институция, в това число и Българска народна банка, не ни показа разбор за изгодите и вредите. Защо не ги показват? Защото имат някакви съображения ", сподели проф. Румен Гечев. Според него взимането на политическо решение за ускорено приемане на еврото тъкмо в интервал на голям брой рецесии, на сляпо, без информация за резултатите, е рисково. Гечев изрази подозрение, че България ще може да отбрани приемането на еврото със същия курс, който работи през последните 20 години от въвеждането във валутния ръб. " Курсът зависи от Съвета на Европа и ЕЦБ и никой няма да ни пита ", акцентира той. 
В началото на съвещанието по искане на Българска социалистическа партия за чуване по тематиката в Народното събрание бе поканен шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Повече от пет часа депутатите спориха би трябвало ли страната да упорства за влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова упрекна управлението на Българска народна банка, че се бави с подготовката на отчета, който трябваше да проучва изгодите и вредите от въвеждането на еврото у нас от началото на 2024 година " Според решение на Координационния съвет за еврозоната от 13 юли, първият вид на отчета трябваше да бъде подготвен до края на юли, а окончателният - до края на август. Защо няма отчет, уважаеми членове на Управителния съвет на Българска народна банка? В него трябваше да има две елементи - мнението на Българска народна банка и мнението на Министерството на финансите. Кой не си е приключил работата и имате ли отчет ", попита водачът на Българска социалистическа партия от парламентарната естрада.> Ползи и вреди > Именно по самодейност на депутатите от левицата шефът и УС на Българска народна банка бяха изслушани по тематиката. От думите на проф. Румен Гечев стана ясно, че Българска социалистическа партия няма да поддържа влизането в еврозоната, преди да е ясно, че това ще бъде потребно за хората и стопанската система.
Още напролет сътрудниците, подкрепящи предходното държавно управление, реализираха единодушие целевата дата за присъединението на България към еврозоната да остане 1 януари 2024 година, а Националният проект за въвеждане на еврото да влезе за разискване в Народното събрание. Министрите на Българска социалистическа партия и тогава гласоподаваха срещу приемане на проекта. Те се позоваха на съглашението за сформиране на държавно управление. В него бе записано, че решението ще се вземе след правене на разбор от Българска народна банка за резултатите. Такъв разбор, както се видя от изявлението на Димитър Радев пред депутатите, към момента не е подготвен.
За сметка на това пък е подготвен специфичният закон за въвеждането на еврото, оповестен наскоро за публично разискване. Концепцията на закона повтаря текстовете от признатия преди повече от година Национален проект за въвеждане на еврото. Според законопроекта превалутирането на цените и всички контракти от лв. в евро не би трябвало да слага потребителите във финансово по-неблагоприятно състояние, в сравнение с са били, в случай че еврото не беше въведено. > Без смяна > В закона категорично ще бъде записано, че при приемането на единната европейска валута превалутирането ще се прави по настоящия закрепен курс от 1,95583 лв. за 1 евро. Няма да се позволява преизчисляване на суми по съкратената форма на закрепения валутен курс, а би трябвало да се употребява курсът с всичките пет знака след десетичната точка. Така превалутирани, всички суми ще може да бъдат закръглявани до два знака след десетичната запетая. 
Всички съществуващи контракти, в това число за заеми, банкови сметки, трудови правни отношения, би трябвало да бъдат автоматизирано преизчислени. В закона ще бъде записано, че въвеждането на еврото няма да променя или анулира действието на съществуващите контракти.
Заплатите и пенсиите ще стартират да се изплащат в евро след датата на въвеждане на единната валута. Сумите в трудовите контракти би трябвало да бъдат превалутирани в интерес на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент. Ако знакът, който следва последния знак, до който се прави закръгляването, е по-голям от 0, една единица следва да се добави към последния знак или ще бъде избрана нова сума, която като стойност не е по-ниска от тази в лв.. Същото важи за пенсиите.> Потребителите > Специална глава ще бъде отдадена на отбрана на потребителите. В нея ще бъде записано, че превалутирането на цените от лв. в евро се прави гратис и при преизчисляването потребителят не би трябвало да бъде подложен във финансово по-неблагоприятно състояние, в сравнение с би бил, в случай че еврото не беше въведено. Забранява се на търговци и производители, включително на банки и други снабдители на финансови услуги, да покачват цената на стоките или услугите за потребителите при въвеждане на еврото без основателна причина. Въвеждането на еврото не може да бъде причина и за смяна на изискванията по контракти и други правни принадлежности.
Един месец от деня на въвеждане на еврото в обращение ще бъдат по едно и също време двете валути - лев и евро. По време на този интервал търговците са задължени да връщат рестото на клиентите само в евро. Банкоматите също ще работят с двете валути в този месец. Цените на стоките и услугите ще бъдат обозначени и в лв., и в евро един месец след датата на взимане на решение от Съвета на Европейски Съюз за влизане на България в еврозоната и 12 месеца от датата на въвеждане на еврото. Двойно означение на цените би трябвало има освен на етикетите в магазините, само че и в брошури, ценоразписи, фактури, касови бележки.
Комисията за отбрана на потребителите ще бъде контролният орган, който ще следи за спазването на тези правила.> Безплатно > Физическата обмяна на български банкноти и монети за евробанкноти и евромонети ще бъде безвъзмездна. Българска народна банка ще обменя гратис и в безкрайно количество банкноти и монети от лв. в евро без ограничаване във времето. Търговските банки и " Български пощи " ЕАД ще дават тази услуга гратис през първите шест месеца след въвеждането на еврото, след което ще начисляват такса.
В закона ще бъде написано по какъв начин би трябвало да бъдат приспособени счетоводните документи и доклади, данъчните заявления, регистрите и други Предстои да се създаде методика за прекачване от лихвен % в лв. към лихвен % в евро. Ще бъдат посочени кои са контролните органи и какви са глобите при неспазване наредбите на закона. Въвеждането на еврото ще изисква и смяна на цялото законодателство, в което левът би трябвало да бъде сменен с новата валута. > Критерии > Преди дадена страна да може да одобри общата валута, тя би трябвало да се придържа към няколко строги макроикономически критерии, известни като критерии от Маастрихт. Кандидатът би трябвало да потвърди, че валутата и обществените му финанси са постоянни. Валутните курсове у нас не са проблем, тъй като страната е във валутен ръб от 1997 година Въпреки това останалите условия демонстрират, че присъединението към еврозоната няма да бъде елементарно.
Вероятно най-проблемна ще се окаже инфлацията. Едно от най-трудните условия, което страна като България би трябвало да извърши, е обвързвано с инфлацията, а анализаторите чакат тя да се усили. Инфлацията е знак за повишаването на живота и по тази причина присъединението на страна, в която цените се усилват прекомерно бързо, крие риск от дестабилизация за другите страни от еврозоната. Освен това може да отслаби и еврото.  
Когато вкарате лв. във валутен ръб, това е все едно да го пандизите в клетка, едвам не хапе. Но когато го вкарате в еврозоната, това значи да го убиете, да го одерете и да извършите кожата му на барабан. Оттам връщане няма.
Еврозоната е място, на което се взимат властнически решения, които надалеч не са преференциални за всички страни, които са нейни членки. Еврозоната е не напълно дисциплинирана конструкция, разпоредбите там се изкривяват, само че не за всички.
Негативите в еврозоната се споделят както сред тези, които получават облагите, по този начин и с тези, които не получават никакви облаги, твърди икономистът Григор Сарийски. Проблем е, че не се знае в каква посока ще се развие еврозоната след украинската рецесия. Сега се приказва за зелени политики и когато ЕЦБ стартира да постанова това нещо чрез финансови механизми, това значи оскъпяване на производството. Еврозоната е като преносими пясъци, не знаем каква ще е обстановката на следващия ден. На фона на разрастващата се рецесия и на фона на това, че еврозоната е незавършена структура с изчезнала основа, рисковете за всяка стопанска система може да се окажат доста повече от позитивите.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР