Евгени ГАВРИЛОВБългарската народна банка изчисли нов, по-висок основен лихвен процент

...
Евгени ГАВРИЛОВБългарската народна банка изчисли нов, по-висок основен лихвен процент
Коментари Харесай

От собственици - наематели

Евгени ГАВРИЛОВ
Българската национална банка пресметна нов, по-висок главен лихвен % в България. От през вчерашния ден той към този момент е с 0,35 % по-висок, стигайки до 2,17%./Стр. 6/ Това е шестото следващо нарастване на главната рента, като процесът стартира през октомври 2022 година, задвижван от покачванията на лихвените проценти на ЕЦБ. Преди да стартира да пораства българският главният лихвен % шест години стоеше твърдо на нулата. По закон Българска народна банка не може да подвига или смъква главния лихвен % по свое предпочитание, а може само да го дефинира върху основата на междинната рента, реализирана при действително подписаните покупко-продажби на пазара. Въпреки това елементарно е да се предвижда, че лихвите по всички заеми ще тръгнат внезапно нагоре. 
Това разумно се отнася и за ипотечните заеми, които просто ще станат по-трудни за обслужване от хората. Много от притежателите на нови жилища могат внезапно да осъмнат наематели в тежка дългова рецесия. Особено при галопиращата инфлация. Колкото до депозитите, дори и да им се начисляват по-високи лихви, сигурно дивидентите ще са надалеч по-оскъдни. Иначе няма от кое място да дойдат големите облаги на банките. 
Само за януари банките са осъществили облага от 115 млн. лева, а за предходната година те регистрираха рекордна облага от 2,1 милиарда лева
В началото на прехода, преди повече от 30 години, решенията на МВФ и Световната банка станаха неразделна част от влошаващия ни се със скоростта на светлината живот. Тогава високоплатените служители от Вашингтон не ни смятаха за сиромаси, тъй като съгласно техните критерии личният апартамент е огромно преимущество. А при " омразния социализъм " над 90 на 100 от българите бяха горди притежатели на жилища и вили.
Наистина огромна част от тях бяха в панелните комплекси, зародили в краищата на огромните градове. Наистина хората нямаха опция да избират такива и екстри като етаж и ревю, само че за сметка на това имаха обезпечен покрив над главите си. Банките не можеха да лишават жилища, тъй като страната защитаваше своите жители в действителност. 
Предишните генерации, очевидно бяха късметлиите, които и с дребните си заплати съумяха да струпат освен по един дом, само че доста постоянно и вила. Същото обаче няма да може да се каже за идващите след тях. Сега пазарната буря е в разгара си. Жилища доста, можеш да избираш. Въпросът е обаче, че едвам 10% от хората могат да си ги разрешат. 
В един от последните си отчети Европейската комисия предизвести, че повишаването на парцелите в България надвишава допустимия предел. Това, което тормози Брюксел е двуцифреният растеж в цените на парцелите в последните години. През 2016 година недвижимостите у нас, най-много в огромните градове, нарастнаха с към 12%. Ръстът продължи и през 2017 година и не е спирал до през днешния ден. Миналата година, да вземем за пример, прибави още близо 9% към цената на квадрата. Като цяло за последните 20 години жилищата у нас са поскъпнали 6 пъти. Сега междинната цена за квадрат в София гони 2000 евро. 
Та да се върнем на въпроса за прехода. За по-голяма част от българите той ще свърши. А съгласно прогнозите, след десетина година най-късно, доста българи от притежатели ще се трансфорат в наематели, каквато като че ли беше и неговата съществена цел.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР