Евгени ГАВРИЛОВАнтимонополната комисия изведнъж се оказа обидена от критиките, че

...
Евгени ГАВРИЛОВАнтимонополната комисия изведнъж се оказа обидена от критиките, че
Коментари Харесай

Няма място за сръдни

Евгени ГАВРИЛОВ

Антимонополната комисия внезапно се оказа афектирана от рецензиите, че не прави нищо против повишаването на горивата. А тъкмо тази конструкция няма никакви учредения да се сърди, тъй като с работата си през годините, когато Бойко Борисов бе на власт, тя справедливо си извоюва сходна социална оценка. Точно картелните цени на горивата у нас от дълго време слагат въпроса за работата на Комисия за защита на конкуренцията. Тя прави безброй секторни разбори и все пак дълги години не можа да види очевадното - че картел на цените на бензина у нас има.

През пролетта на 2017 година антимонополният орган приключи производството против шестте дистрибутора на горива по обвиняването, че са в картелно съглашение за цените. Комисия за защита на конкуренцията, която се кълнеше, че този път разполага с безапелационни доказателства, че " Лукойл България ", " Еко България ", " Шел България ", " ОМВ България, " НИС Петрол " и " Петрол " са договаряли цените си и ще има наложени санкции, внезапно стартира да твърди, че няма учредения за продължение на производството против тези компании.

Комисия за защита на конкуренцията предписа смешни ограничения. Забрани на шестте компании да обменят информация с сдружения, които са техни съперници, и чиновниците на другите търговци да си приказват за цени.

Но да са единствено горивата, здраве му кажи.

Неведнъж е ставало дума за съмнителния резултат от активността на безбройните регулаторни органи у нас. Образувания като Комисия за защита на конкуренцията, КЕВР, КФН, КЗП и така нататък, вместо да основават удобни условия за активността на хората и бизнеса, бяха употребявани по времето на ГЕРБ като политически бухалки.

Настоящият състав на Комисията за защита на конкуренцията взе редица противоречиви решения. Най-фрапантният случай обаче бе договорката за ЧЕЗ. Първо Комисия за защита на конкуренцията забрани на " Еврохолд " да купи чешките активи, тъй като можел да " злоупотребява с пазарната си мощ ". Тези причини увиснаха във въздуха след появилите се записи, на които се чува глас, напомнящ този на премиера Борисов. В тях се говореше точно за " Еврохолд ". А гласът се заканваше " да размаже физиономията " на притежателя на компанията (Асен Христов). " Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по " Еврохолд ", на тоя да му размажа физиономията, че не се преценява с мене, това е доста значимо! ", нареждаше Той. И след това внезапно договорката стана.

Същото беше и с недопускането на чешкия предприемач Петр Келнер да купи " Нова телевизия ", по-късно позволено на братя Домусчиеви.

Място за сръдни няма. Просто това са обстоятелствата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР