Евгени Будинов е роден на 20 юни 1981 г. в

...
Евгени Будинов е роден на 20 юни 1981 г. в
Коментари Харесай

Евгени Будинов: Заповядайте на лятно кино в Банкя, прожекциите са безплатни

Евгени Будинов е роден на 20 юни 1981 година в София. Първите му стъпки в театъра датират от детската школа „ Смехурко ” в Банкя. В гимназията постъпва в детско-юношеската театрална натрупа към Нов трагичен спектакъл „ Сълза и смях ” при Венци Кисьов. През 2004 година приключва НАТФИЗ и Александър Морфов го ангажира за ролята на Мравката в хитовия театър на Народния спектакъл - „ Хъшове ”. Това е неговият дебют на сцена. От 2005 до 2007 година работи в Драматичен спектакъл " Адриана Будевска " в Бургас. Играе в представления в спектакъл " Зад канала ", " Сълза и смях ", Народен спектакъл " Иван Вазов " и обикаля непрекъснато театралните подиуми в цяла България. Зад гърба си има повече от 40 театрални функции. Работил е като създател и водещ в телевизионните излъчвания " Полет на нощта ", " Преди обед " и " Мармалад ". От 13 октомври 2017 година Евгени Будинов е народен представител в 44-то Народно заседание от ГЕРБ. Член е на Комисията по просвета и медии, както на Комисията по политика на българите в чужбина. Семеен с едно дете.
Г-н Будинов, за втора поредна година в Банкя има лятно кино в парк „ Ротонда “. Разкажете ни малко повече за тази забавна самодейност, за основаването на която имате огромен принос.
Аз и моите връстници, както и по-възрастните, с носталгия си спомняхме за времето, когато имаше летни кина из българските курорти. Дълго време с кметът на региона Рангел Марков си мечтаехме да възродим традицията и да съживим лятното кино. И по този начин, с помощта на това, че той и екипът му обособиха парк „ Ротонда “ като амфитеатрално пространство със сцена, на която се организират разнообразни културни събития, взехме решение, че там умерено може да обитава и лятно кино. Въпросът беше какво да се прожектира в него. Решихме да дадем път на българските филми и те наложително да се прожектират гратис за жителите и гостите на Банкя. Заедно със зам.-кметът на региона Александра Александрова направихме селекция на филмите. Започнахме с „ Възвишение “ на Виктор Божинов, като самият той участва на прожекцията. Всяка събота до 31 август от 21:00 ч. ще бъдат излъчени още 9 кино лентата.
Срещнахте ли поддръжка от Ваши сътрудници?
Благодарение на това, че от много време съм актьор, а от скоро и народен представител, съумях да убедя доста режисьори и продуценти да дават гратис правата за техните филми. Така, единственият разход, който трябваше да покрием, бе за техниката, само че от екипа на Рангел Марков бяха общителни да се погрижат за това, за което съм им безпределно признателен. В последна сметка задачата на самодейността е да се поддържа българското кино, което в последните години виждаме, че се развива с бързи темпове.
Идват ли доста хора на прожекциите?
Капацитетът ни е от 300-400 места, само че те не ни стигат и има хора, които гледат от другата част на екрана, където филмът отново се вижда. Миналата година прожектирахме 5 кино лентата, само че тази година са доста повече, тъй като имаме мотив - Банкя отбелязва 50 години от оповестяването си за град. В последната събота на август – 31-ви, феновете ще имат опция да видят 6 късометражни кино лентата. Благодаря на „ Кинематограф “, които ни ги осигуриха гратис. Това са едни страхотни момчета, които се грижат за този вид филми. Имаме изключителни всред тях, само че, за жалост, не са познати на необятната публика.
В кинопрограмата има и два мощни ретро кино лентата.
Ще ни разкриете ли кои са те?
Единият е „ Бай Ганьо в банята “. В основната роля, несъмнено, е Георги Калоянчев. Малко хора знаят, че той е бил зам.-кмет на културата в Банкя и има вила тук. Друг любопитен е реалност е този, че филмът е сниман в банята, която се намира в града. Много се надяваме синът му Георги Калоянчев да участва на прожекцията.
Другият филм е „ Баш майсторът на море “ с Кирил Господинов. Филмът ще бъде показан от дъщерята на артиста Весела Господинова, която е и моя другарка.
Междувременно, до момента в който текат прожекциите в лятното кино в Банкя, градът се готви и за „ Горешляци “ 2019. Какви са акцентите в програмата?
Предвидили сме извънредно богата палитра от реализатори и прояви. Започваме на 13 юли, събота и съборът завършва на 21 юли, неделя. Част от изпълнителите, които ще вземат присъединяване, са Ицо Хазарта и отбор „ Българе “. Ще има и рок вечер, на която ще забие група „ AFFECT ”. Ще има изложения, представяния на книги, церемониал с ретроавтомобили и какво ли още не.
Банкя беше измежду най-посещаваните курорти и скоро може още веднъж да е измежду тях. Градът е бил прочут като „ лечебницата на България “. Баба ми, Бог да я елементарни, даваше тогава непрекъснато квартири чартърен – все едно живеехме в Несебър. Радвам се, че след всичко, което направи кметът на регион „ Банкя “ Рангел Марков и неговият екип през ръководството на ГЕРБ в последните два мандата, градът се трансформира още веднъж в посещаван курорт. Центърът е освежен, в банята сега тече огромна реституция и след година ще бъде отворена.
През май месец предизвиках фестивал на уличните актьори, който стана доста сполучлив и се надявам да стане традиция и да го вършим всяка година. Събраните пари по време на фестивала се подаряват за щедрост цели за потребностите на град Банкя. Тази година закупихме 3 маси за шах, които ще бъдат сложени в парк „ Кестените “. Откриването им е на 18 юли, четвъртък, от 17:00 ч. Заповядайте да се включите в шампионата по шах.

Измежду всички тези задължения остава ли ви време за спектакъл?
Разбира се! Театърът ме зарежда и непрекъснато обикалям България, с цел да вземам участие в постановки. Скоро прочетох една пиеса на Стефан Цанев, в която се споделя, че най-лесният метод да кажеш една истина на хората и те да я запомнят е да го направиш по комичен метод. На това разчитаме и ние. Аз доста обичам да играя в комедии, само че единствено в такива, в които има някакъв смисъл. В момента вземам участие в постановката на Иван Радоев „ Направо от асансьора “ дружно със Стефания Колева, Елен Колева, Маринела Ангелова, Кирил Ефремов, Павел Иванов и Теодор Папазов.
Друга също толкоз сполучлива режисура, в която играя, е „ Изневери допълнително “ на Емил Марков. Залите постоянно са цялостни. Зрителите отвън София са доста запалени и след представлението ни чакат за подписи и фотоси. Дори ни канят на посетители, само че ние сме принудени да им отхвърляме, тъй като гоним задължения в столицата.
Гастролираме с постановки и в чужбина – Европа, Канада, САЩ… Сънародниците ни там ни одобряват извънредно задушевно, тъй като повдигаме патриотичния им дух.
Някои от тях не споделиха ли, че имат предпочитание някой ден да се върнат в родината?
Може би повече от половината от тези, с които съумях да приказвам, ми споделиха, че възнамеряват завръщане за непрекъснато в България. Това не ме изненадва, тъй като те, идвайки от време на време тук, виждат ясно, че страната ни става все по-добро място за живеене. Забелязват осезаемите промени в инфраструктурата, които са извънредно многочислени и са с помощта на ръководството на Бойко Борисов и ГЕРБ. По време на Възраждането също се е следило всеобщо завръщане на българи от чужбина. Взимали са обучение и опит извън и са го ползвали в родината си. Затова аз съм оптимист, че животът тук ще става все по-добър.
Какво мислите за младите актьори, които приключват НАТФИЗ?
Отдавна в България не е толкоз мъчно да изкараш тапия за висше обучение. Въпросът е какво се случва по-късно. От 50-60 индивида, които завършат актьорско майсторство в НАТФИЗ всяка година, единствено 10% остават в тази специалност. Занаятът ни е тежък и с цел да го упражнява човек са нужни съществени качества и мощен темперамент. Завършвайки НАТФИЗ ти си научил единствено „ А “-то и „ Б “-то в театъра. Но сигурно имаме доста надарени актьори, които чакат своя миг за реализация.
Какъв съвет бихте им дали?
Много е значимо, до момента в който учиш, да си създадеш нужните контакти. Трябва също по този начин да започнеш да упражняваш специалността допустимо най-бързо откакто завършиш. Аз имах шанса да попадна в бургаския спектакъл и да работя с положителни режисьори, което е доста значимо за един актьор. Разбира се, има го и факторът „ шанс “ – кацне ли ти птичката на рамото би трябвало да я уловиш. Аз познавам хора, които поради характера, който имат, изпуснаха своя късмет. Професията ни, както споделих, е комплицирана, въпреки че наподобява лесна. Всъщност, това е работата на положителния артист – да играе по този начин, че в профил да наподобява, че го прави с голяма лекост и да не проличава, че е положил непосилен труд, с цел да се въплъти съвършено ролята си.
Как помагате на театъра и киното в ролята ви на народен представител?
В момента се работи по закон за данъчни облекчения в киното, които ще доведат доста непознати компании, които ще снимат в България. Промените ще имат своето удобно влияние и върху българските продуценти и техните продукции. Те ще обезпечат повече работа за хората на изкуството и надлежно ще докарат повече аудитория. Ако някой вложи 1 млн. лв. във филм, който се снима в България,  страната му връща 25%, които нормално още веднъж се влагат в продукцията, тъй като най-често първичният бюджет не стига. Всички тези пари оказват помощ на българския бизнес – на компаниите за кетъринг, транспорт, защита и още доста други.
Също по този начин вземам участие в работна група, която преглежда Закона за киното. Той не е пипан от 20-30 години. Аз навлязох доста в тази тема и се срещнах със законите за киното в Унгария, Румъния и други европейски страни От там взимам положителни практики, които желая да приложа у нас и се надявам сред септември и декември тази година да влязат за гласоподаване в Народното събрание. Освен това съм кандидатствал в Националния киноцентър с мои планове. От там познавам системата от вътрешната страна. Отделно и организирах доста срещи с хора от гилдията - продуценти, режисьори, сценаристи и така нататък Всички сме обединени към мнението, че първо би трябвало да бъде изменен метода на оценяване на сюжетите и самата художествена комисия би трябвало да бъде заменена.
Когато Вежди Рашидов беше министър на културата се направи промяна в театъра, която смятам за доста печеливша. Когато един спектакъл продаде, да кажем, билети за 1000 лева, страната му отпуска 2500 лева Или казано с други думи – за всеки извоюван лев от билети – страната дава на театъра спомагателни 2.5 лева Директорът на съответния спектакъл взема решение по какъв начин да се оползотворят тези пари. Някои наемат артисти, други избират да ги влагат в декори, в ремонти…
Тук е мястото да отбележа, че кметът на Столична Община Йорданка Фандъкова оказва помощ доста на софийските театри, тъй като всред тях има общински, в които заплатите на артистите не стопират да се покачват.
Какво мислите за новия образ на София?
Често се разхождам по „ Графа “ и минавам през парка на „ Св. Седмочисленици “. Не разбирам цялата нервност към ремонтите на тези емблематични за София места. Целият този хейт най-често се инициира от подправени уеб сайтове. Хората би трябвало да се замислят за какво 30 години тези пространства не са подобрявани и да оценят това, че в този момент някой се е захванал с тази нелека задача. Вървейки из София аз имам чувството, че съм в една европейска столица. Хубавото е, че и доста чужденци го усещат също и техният брой непрестанно нараства – улиците и заведенията са цялостни с туристи. Тъжно е, че вместо да се радваме, че столицата ни става все по-хубава, ние се взираме в това с какъв брой милиметра е изкривена фугата на някаква плочка. Смятам, че би трябвало да сме по-положителни.
А какъв е цялостният ви взор за протичащото се в страната?
Според мен Бойко Борисов е най-хубавият български политик за всички времена. Един актуален Стефан Стамболов, само че даже и той е управлявал за по-кратко време спрямо Борисов. Много пъти историята ни е доказвала, че не оценяваме уместно актуалните ни политици, а по-късно разбираме за мащаба и значимостта на тяхното дело. Бойко Борисов е име в Европа и е политик от международен сан. Може би още веднъж би трябвало да пристигна „ Лукановата зима “, с цел да оценим по-реално настоящето ни държавно управление. Народната ни памет е къса и постоянно би трябвало да си припомняме до какво ни доведоха комунистите и какъв брой почтени хора избиха. Забележете, че през днешния ден те не могат да върнат надвзетите дотации, тъй като „ парите трябвало да се харчат “. Представете следователно, в случай че дойдат на власт, какво ни чака.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР