Евентуална визита на руския президент Владимир Путин у нас може

...
Евентуална визита на руския президент Владимир Путин у нас може
Коментари Харесай

Евгений Михайлов много притеснен от посещение на Путин у нас, Мария Пиргова го успокоява

Евентуална аудиенция на съветския президент Владимир Путин у нас може да се окаже проблем за съветската стана, изключително поради това, че очевидно съветниците на българския президент са побързали „ да се сложат “ и не са се уведомили, че на 3 март 2018 година се навършват 100 години от Брест-Литовски кротичък контракт, когато Русия капитулира пред България. Това сподели режисьорът и някогашен претендент за народен представител на ДОСТ Евгений Михайлов в предаването „ Тази заран “ по bTV.

Той разяснява поканата на президента Румен Радев към Путин да посети страната във връзка 140-годишнината от края на Руско-турската война и Освобождението на България.

Михайлов добави, че не е ясно дали е отправена покана за посещаване и към президентите на Украйна, Беларус, Румъния, Финландия, Румъния, тъй като воини от тези страни са се сражавали тогава и са дали живота си в Руско-турската война.

Смятам, че е извънредно време връзките с Русия да се балансират и поканата от страна на Радев е доста добър ход, разяснява политологът доцент Мария Пиргова. Според нея би трябвало да се отнасяме обикновено към такива държавни визити. Вероятно ще бъдат поканени и други президенти и всеки ще отдаде респект на своите воини, а най-голямо съображение има президентът Путин.

„ Нищо неприятно и ненормално няма да се случи. Защо би трябвало да реагираме с някакви особени отрицателни или свръхпозитивни усеща? Нормално е връзките да бъдат възобновени “, сподели тя. И добави, че нито тогава, нито в този момент упоритостите на Русия към България са чисти, нито тези на Турция или Европейския съюз – „ в политиката има ползи, добре го знаете “.

Да се отдава респект най-много на Путин и се приказва за него като за патрон на честването е слагачество на основателите, разяснява Михайлов. Според него е добра концепцията на новосъздадения Атлантически съвет да се поканят наследниците на воините, отдали живота си във войната.

България си е откупила свободата, която е била част от политиката на Русия за достъп до Проливите, уточни той. По думите му страната ни „ стои много необичайно в света, в Европейски Съюз и в НАТО “. „ Нашите съдружници единствено преди няколко дни усилиха глобите против Русия, наложени поради анексирането на Крим и политиката на Москва към Донбас, до момента в който българският президент приказва за сваляна на глобите “, сподели гостът.

„ Едно е Освобождението ни, в което Русия играе централна роля, друго са глобите. Радев има изключително отношение към тях, само че не го демонстрира в Европейски Съюз. Той ще изчака миг, когато евентуално може да бъде основател на такова разискване за рухването им. Това е напълно друга политика “. Няма значение с какво съответствува визитата на Путин (догодина България ще е ръководител на Съвета на Европа, бел. ред.), счита Пиргова.

Помолени да разясняват дали паметникът на връх Бузлуджа би трябвало да бъде върнат на Българска социалистическа партия, Михайлов сподели: „ Не знам в миналото Бузлуджа да е била благосъстоятелност на Българска социалистическа партия, с цел да ѝ се връща. Доколкото знам този монумент е издигнат от българската страна с парите на българския народ “. Той напомни, че със закон режимът на Българска комунистическа партия е разгласен за незаконен. „ Не знам за какво би трябвало да се прави подарък на наследниците на Българска комунистическа партия “, на партия, която има незаконно минало, добави той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР