Евентуална конфронтация между САЩ и Китай няма да има победител

...
Евентуална конфронтация между САЩ и Китай няма да има победител
Коментари Харесай

Хенри Кисинджър: При евентуален конфликт между САЩ и Китай няма да има победител

Евентуална борба сред Съединени американски щати и Китай няма да има победител и ще приключи с изтощение и на двете страни, сходно на обстановката след Първата международна война. Това съобщи някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър в изявление за швейцарския вестник Die Neue Zurcher Zeitung. В същото време, съгласно Кисинджър, на американския президент Джо Байдън ще бъде мъчно да поправи напрегнатите връзки сред Вашингтон и Пекин, защото публичното мнение в Съединени американски щати възприема Китай като непрестанен зложелател.

Съединени американски щати не биха могли да овладеят възхода на Китай - и не имат намерение да го създадат, даже и да имаха опция, увери Кисинджър. Политикът означи, че до 2017 година връзките сред Съединени американски щати и Китай са били от партньорски темперамент, само че никой не е очаквал, че КНР толкоз бързо ще се трансформира в страна, която съвсем не зависи от съдействието.

През последната година и изключително през последните месеци от президентството на Доналд Тръмп, напрежението сред Вашингтон и Пекин се е нараснало фрапантно, споделя Кисинджър. В същото време, по негово мнение, администрацията на Байдън осъзна, че борбата сред Съединени американски щати и Китай не е от изгода нито за тях, нито за останалия свят. „ Това ще се трансформира в спор без спечелили, който сходно на Първата международна война ще приключи с изтощаването на двете страни “, твърди някогашният посланик. В същото време държавното управление на Байдън има сериозен вътрешнополитически проблем, защото публичното мнение в Съединени американски щати възприема Китай като зложелател, отбелязва Кисинджър: по тази причина за новата американска администрация ще бъде мъчно да откри излаз от борбата.

По отношение на Тайван, един от главните проблеми в връзките сред Съединени американски щати и Китай, Кисинджър означи, че не би трябвало да се търси решение на двойния статут на острова. Според политика през последните 50 години се е създал специфичен ред, при който както Съединени американски щати, по този начин и Китай признават двойнственото състояние на Тайван. Война за Тайван би била покруса, предизвести Кисинджър.

Дипломатът разяснява и настоящи събития в Близкия изток: съгласно него е невероятно да се реализира всеобхватно спокойно съглашение сред Израел и Палестина, защото то ще би трябвало да вземе поради прекалено много обособени ползи. Следователно е належащо концентриране върху постижими цели: отбягване на идеологически борби и разрешаване на спора от геополитическа позиция.

Според Кисинджър идеалното бъдеще би било положение, в което другите културни групи биха имали общи световни цели, които възприемат като общи проблеми. Политикът означи, че такова единение е допустимо по въпроса за световните климатични промени. Кисинджър също акцентира, че новите технологии ще играят все по-голяма роля в живота на хората. По-специално той означи, че мащабът и задачите на софтуерните колоси сега надвишават мащаба и задачите на националните страни, въпреки към момента да не се възприемат като политически сили. Освен това водачите на тези колоси се интересуват единствено от стопански напредък, а не от стабилно развиване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР